Porezna plijeni pokretnine City Exa

Autor: Suzana Varošanec , 16. travanj 2015. u 22:00
Predstečajna nagodba pod upitnikom/Nel Pavletić/PIXSELL

Nismo prekršili zakon, nego su nam skidanjem pet milijuna kuna poremetili tijek plaćanja, kaže predsjednik Uprave City Exa Ivan Matošić.

Dok City Ex priprema dokumentaciju potrebnu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, i to uz blagodat privremene mjere zastoja s ovrhama, što je uobičajena pojava, nastali su i dugovi prema državi – 3,4 milijuna kuna iznosi novi porezni dug.

To je velik uteg i izvor rizika jer je Ministarstvo financija odlučilo krenuti u prisilnu naplatu pritom optužujući tvrtku da zloupotrebljava odredbe predstečajnog zakona kojima je određena privremena deblokada računa. Naime, na dan kad je Fina donijela privremenu mjeru (30. ožujka) City Ex nije imao evidentirani a nenaplaćeni porezni dug, a kako je u međuvremenu on nastao, Porezna je promptno reagirala. Najprije je izdala opomenu na iznos od 3,4 milijuna kuna, od čega milijun kn čine tražbine radnika, a potom je vrlo brzo uslijedilo rješenje o ovrsi. No, nije riječ o ovrsi na novčanim sredstvima, koja je zbog deblokade i nemoguća, nego su predmet ovrhe pokretnine.

 

145mil.

kn dug je City Exa naveden u prijedlogu za predstečaj

Za rješenje o pljenidbi, procjeni i prodaji pokretnina City Exa temelj je navedena ovršna isprava, a cijeli slučaj pokazuje revnost poreznika: od opomene do rješenja prošlo je osam dana, a posao je završen jučerašnjom obaviješću Fini o dužniku koji uredno ne podmiruje dospjele porezne obveze. No, situacija bi se mogla dodatno zakomlicirati, ne samo zbog pljenibe i neovisno o tome što će se eventualno plijeniti i sredstva za rad. U Ministarstvu financija smatraju da postoji velika vjerojatnost da porezni obveznik nepodmirivanjem tekućih obveza (navedenom navodnom zloupotrebom) neće biti u mogućnosti podmirivati obveze ni nakon sklapanja predstečajne nagodbe, kad će pored tekućih obveza iz redovnog poslovanja morati podmirivati i obveze iz sklopljene nagodbe.

Prema tim tvrdnjama, "postaje upitna svrha i cilj predstečajne nagobe", kako to zaključuje administracija za City Ex, te iako je nepoznanica što će Fina reći, može se naslutiti rizik prijetnje stečajem. Takvu mogućnost nakon svega ne može isključiti ni predsjednik Uprave City Exa Ivan Matošić jer je država blokirala poslovanje privatne kompanije u stranom vlasništvu. No, Matošić odbacuje sumnje na zloupotrebe. "S naše strane bili su ispunjeni svi uvjeti za predlaganje postupka: tvrtka je bila u blokadi pet milijuna kuna jer je Hakom kod svih banaka sjeo na račun City Exa.

Također, da je to bila naša zakonska obveza, pokazale su i konzultacije s odvjetnicima, pa smo s te strane mirni i čisti", kaže Matošić dodajući da je u prijedlogu za otvaranje postupka naveden točan iznos duga od 145 mil. kuna, od čega se 120 milijuna odnosi na Erste banku, a ostatak je dug ostalim vjerovnicima.

"Nismo prekršili zakon, nego su nam skidanjem 5 mil. kuna poremetili tijek plaćanja", kaže Matošić. City Ex kasni s isplatom plaća, doznajemo, a kako je tvrtka bila zatečena nastalom situacijom, koja utječe i na poslovanje, prošla je i kroz kovitlac poslovnih trzavica zbog negativnoga publiciteta u relaciji s klijentima. No, tu fazu City Ex je prebrodio te je planom restrukturiranja, čija je izrada u tijeku, a koji će biti prezentiran sredinom svibnja, pokušava naći strateškog partnera koji bi preuzeo tvrtku. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Što prije u stečaj, ne znaju naći adrese, zapošljavaju bezveznjake za sitnu lovu, samo da bi na brzinu namlatili lovu.

sad bi idealno pasao todorić kao strateški partner, i državne službe bi se promptno povukle dva koraka unatrag.

a i šteta je da todorić ne osvoji taj biznis, vrijeme je da “pokrije” sve gospodarske aktivnosti u hrvatskoj.

mi smo konzumovi konzum je naš!

New Report

Close