Poduzetnicima osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2015. u 09:40
Thinsktock

Ovim je Programom tako osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna za razdoblje od četiri godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala.

Lakši pristup kreditima kod poslovnih banaka, na način da država i lokalna samouprava subvencioniraju kamate za financiranje poduzetničkih pothvata i podizanje konkurentnosti naših poduzetnika, omogućeni su danas potpisivanjem tripartitnog Ugovora o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“, Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ od strane ministra poduzetništva i obrta u Vladi RH Gordana Marasa i župana Varaždinske županije Predraga Štromara u prisustvu predstavnika čak jedanaest banaka te predstavnika sedam općina i gradova, sudionika projekta.

Ovim je Programom tako osiguran kreditni potencijal od 25 milijuna kuna za razdoblje od četiri godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala pri čemu Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu na poduzetničke kredite sa 2 postotna poena za proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za uslužne djelatnosti, dok se Varaždinska županija uključila u program kroz subvenciju kamate od 1 postotni poen za kredite vezane uz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za kredite vezane uz uslužne djelatnosti. Osim toga, u projektu sudjeluju i JLS-ovi s područja Varaždinske županije koji će još dodatno pomoći poduzetnicima sa svojeg područja subvencijom od 0,5-2,00 postotnih poena, ovisno da li se radi o proizvodnoj ili uslužnoj djelatnosti i to Grad Ludbreg, Grad Lepoglava, Grad Ivanec, Općina Visoko, Općina Mali Bukovec i Općina Ljubešćica te Općina Vinica.

Zadovoljstvo ovim potpisivanjem nije skrivao ministar poduzetništva i obrta u Gordan Maras.

– Sa svim županijama u Hrvatskoj potpisujemo ovakve sporazume gdje država sufinancira kamatu s dva posto, županije u pravilu s jedan posto te općine i gradovi s jedan posto. Kada se sve zbroji poduzetnici će imati kamatnu stopu manju od dva posto kod komercijalnih banaka i to je jako povoljno. Siguran sam da će mnogim obrtnicima i poduzetnicima to omogućiti da i dalje razvijaju proizvodnju te zapošljavaju nove ljude – kazao je navodeći kako je ovaj program samo jedna mjera u nizu jer se uskoro kreće s  poduzetničkim impulsom.

– Cilj nam je da kroz niz mjera pomognemo našim poduzetnicima da budu konkurentni na europskome tržištu jer nije slučajno da mali poduzetnici bilježe pozitivne trendove što se tiče izvoza – rekao je ministar Maras te dodao kako će se već slijedeće godine kreditni potencijal znatno povećati.

Također je pohvalio Varaždinsku županiju kao najkonkurentniju hrvatsku županiju te istaknuo kako se u nju isplati ulagati jer ovdje rade vrijedni i marljivi obrtnici koji su izvozno orijentirani.

I župan Predrag Štromar naglasio je važnost uključivanja Županije, ali i gradova i općina u ovakve vrste programa kojima se pomažu obrtnici i poduzetnici.

– Naši poduzetnici vape za kreditima, ali naravno visoke kamate kakve su bile dosada stvarale su im uteg u otplati kredita, no sada im i ministarstvo u suradnji s Županijom i lokalnim jedinicama izlazi značajno u susret smanjujući tu kamatu. Drago mi je da se krediti mogu iskoristiti za kupnju, izgradnju te opremanje gospodarskih objekata, a ukoliko obrtnici imaju bilokakvih problema sa kreditnom sposobnošću poručujem im da se jave u HAMAG BICRO ili našu Garancijsku agenciju koji im mogu dati jamstva za kapital- rekao je župan.

Inače, visina kredita je od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, nominalna kamatna stopa iznosi 7%, a procjenjuje se da će za krajnjeg korisnika (poduzetnika) iznositi  oko  2-3%.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ujedno i gradonačelnik Grada Ivanca, grada koji sudjeluje u ovome programu, kao i saborski zastupnik Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, grada koji također sudjeluje u ovome programu te saborski zastupnik Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega koji se također priključio provedbi programa. Svojim prisustvom podršku realizaciji Programa dali su i saborski zastupnik Mario Habek, zatim zamjenici župana Alan Košić i Alen Kišić te pročelnica  Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc. Jelena Zrinski Berger.

Nakon potpisivanja Ugovora, ministar Maras je u pratnji domaćina obišao tvrtke „Mobilisis“ i „Tekim“ u Poduzetničkoj zoni u Jalkovcu kojima su dodijeljene potpore iz programa  Poticanje inovativnog poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close