Podravka ide u akviziciju ili je Vlada planira prodati?

Autor: Danijela Jozić,Tin Bašić , 19. listopad 2012. u 10:03
Je li Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, bio nesmotren ili je ciljano mamio ulagače?

PD doznaje da se u Vladi razgovara o mogućoj prodaji Podravke pa se Mršićev poziv ulagačima da budu spremni može odnositi i na to.

Uskoro ćemo objaviti nešto što će utjecati na cijenu dionice. Sačuvajte nešto novca za to nakon tih vijesti, ali zbog pravila burze ne mogu reći o čemu se radi. Ovu je nevjerojatnu rečenicu u četvrtak na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju izrekao predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić te izazvao brojne reakcije među 350 sudionika rovinjskog skupa.

Portali su bili puni komentara u vezi s Mršićevom nesmotrenošću i kršenjem burzovnih pravila, a "forumaši" su pritom prizivali reakciju Hanfe, koja se do zaključenja ovog broja Poslovnog dnevnika nije dogodila. Čelni čovjek Hanfe, koji je također bio u Rovinju, Petar-Pierre Matek Poslovnom je dnevniku u prijepodnevnim satima izjavio da je Hanfa u kontaktu sa Zagrebačkom burzom. "Vidjet ćemo što ćemo poduzeti o tom pitanju", kazao nam je Matek. Istaknuo je da se izdavatelji moraju educirati o tome koje su odredbe Zakona o tržištu kapitala vezano uz povlaštene informacije i manipulacije tržištem kapitala. U međuvremenu je na Zagrebačkoj burzi osvanuo i odgovor iz same Podravke koji je bio u potpunoj suprotnosti s izjavama šefa Uprave. Uobičajenim burzovnim rječnikom poručeno je kako kompanija "u ovom trenutku nema saznanja o bilo kakvim  materijalnim činjenicama koje bi trebale biti objavljene, a koje bi mogle utjecati na promet ili cijenu dionica".

A da se Mršićeva izjava jučer itekako odrazila na trgovanje dionicom Podravke govori podatak da je promet tom dionicom premašio milijun kuna, što je dvostruko više nego u srijedu. Pritom je njezina zaključna cijena bila 270 kuna, što je 7,54 posto više u odnosu na dan prije.   Je li Zvonimir Mršić bio samo nesmotren ili je ciljano mamio investitore? O tome bi se trebala očitovati Hanfa. Na prvu se čini da je Podravka možda dogovorila dugoočekivanu akviziciju, a on je nespretno najavio. Naime, Mršić je posljednjih tjedana često odlazio na službena putovanja u Srbiju, odakle je u srijedu poručio da kompanija pregovara o potencijalnim akvizicijama. S druge strane Poslovni dnevnik doznaje da se posljednjih dana u Vladi razgovara o mogućoj prodaji Podravke. Navodno takvu odluku najviše gura prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Dva su scenarija: prvi je da se proda Belupo i tim novcem dokapitalizira Podravka. Drugi je pak da se proda cijeli državni udio u kompaniji. Ministar Čačić je još od početka formiranja koalicijske vlasti bio za to da se država riješi Podravke (vlasnik je 26 posto dionica, a mirovinski fondovi imaju zajedno nešto više od 30 posto dionica). SDP je, međutim, na čelnu poziciju u toj kompaniji stavio svog čovjeka – Zvonimira Mršića, koji je dotad bio koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik.

Mršić je pred Podravku odmah postavio ambiciozne planove, primjerice želi podignuti prihode za čak milijardu i pol kuna u idućih pet godina (Podravkin godišnji prihod je oko 3,5 milijardi kuna). Čelni ljudi mirovinskih fondova Dubravko Štimac (PBZ Croatia osiguranje), koji je ujedno i šef njezina Nadzornog odbora, te Dinko Novoselec (AZ fond) jučer nisu htjeli komentirati Mršićevu izjavu. Mirovinski fodnovi su, šuška se, nezadovoljni aktualnim poslovanjem Podravke. Oni su lani, primjerice, po 313 kuna kupili 10,64 posto dionica "preostalih" iz afere "Spice", a u međuvremenu je dionica kompanije na burzi pala u prosjeku na 240 kuna. "Mogli bismo Mršićevu izjavu gledati kao na utjecanje na cijenu dionice, ali ipak njegova izjava izrečena je u šaljivu tonu i više kao optimističan pogled menadžera kompanije na njezinu budućnost. Ne bih tome davao preveliku pažnju", izjavio je Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. Nije ga zasmetala izjava iz Rovinja i ne vidi je u negativnom kontekstu. "Ton je taj koji je odredio izjavu. Ipak je bila riječ o kolokvijalnom tonu i ne mislim da bi to znatnije trebalo utjecati na cijenu", kazao je.

Komentari (3)
Pogledajte sve

možda je u pitanju Hvarska deklaracija

Podravka ide u akviziciju ili je Vlada planira prodati?

SVE STOJI SAMO JE PITANJE KOJE GODINE!!!!!!!!!!!!!
Za prvo nema love, za drugo sada malo VRIJEDI !!!!!!!!!!

– pa koliko sam ja shvatio gosp. Čačića on će sve prodati što je za stečaj

– ako to povežemo s time da i Podravka ide u stečaj (kao INGRA, ĐURO, IGH, INA, DIOKI, BELJE, DALEKOVOD, NE DA MI SE VIŠE PISATI……) smatram da će dionica jaaaako porasti

– meni je stečaj ok najava (kakva uprava nije ni čudo)

lp[emo_zloban][emo_palacd]

New Report

Close