Podravka izbila gotov posao Todoriću iz ruku

Autor: Suzana Varošanec , 04. travanj 2013. u 20:58
Ono što nije postigla cjenovno na natječaju Podravka je uspjela žalbom Komisiji/PIX

Konzum nije dostavio certifikat proizvođača juha čije proizvode distribuira, na istoj stavki za dodatke jelima pao i Bross Trade iz Splita.

Podravka je na dosad nezabilježen način pobijedila Konzum pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) uzevši doslovno posao iz ruku tom trgovačkom lancu.

Koprivnička kompanija žalila se DKOM-u što je Konzum izabran na natječaju Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, raspisanom za nabavu juha i umaka. Navela je da Konzum ne ispunjava jedan uvjet: nije dostavio dokaz svoje tehničke i stručne sposobnosti da ima integrirani sustav samokontrole po načelima HACCP sustava u proizvodnji, skladištenju i veleprodaji prehrambenih proizvoda sukladno Zakonu o hrani i Pravilniku o higijeni hrane. Usto, navela je da u svojoj ponudi Konzum nije dostavio certifikat proizvođača čije proizvode distrubuira iako je, tvrde iz Podravke, najrizičnija faza u cijelom procesu sigurnosti hrane upravo faza proizvodnje. Državna komisija ispitala je slučaj te utvrdila da Konzum ima certifikat koji je izdao Bureau Veritas, ali on pokriva opseg djelatnosti skladištenja i veleprodaje prehrambenih proizvoda. Kako se u natječaju tražilo od ponuditelja da dostave potvrdu da imaju integrirani sustav samokontrole, što uključuje i sustav provjera u proizvodnji, DKOM je Podravkinu žalbu usvojio te je poništio odluku o odabiru Konzuma.

Po istom principu poništen je i odabir splitske tvrtke Bross Trade, izabrane za nabavu dodataka jelima. Za Podravkine juhe, umake i dodatke jelima time je osiguran put u menze Studentskoga centra, kojem, pak, Komisija nije uvažila nijedan argument u prilog njegova izbora. Natječaj za nabavu raznih prehrambenih proizvoda, ukupno 18 grupa, SC je raspisao potkraj 2012. godine. Kao kriterij odabira bila je određena najniža cijena. Na kraju siječnja ove godine naručitelj je donio odluke o tome tko dobiva posao, a Podravka u toj fazi nije uspjela. Posao opskrbe SC-a juhama i umacima pripao je Konzumu, koji je ponudio najnižu cijenu, a iz te tvrtke nismo uspjeli doznati o čijim proizvodima je riječ. Za dodatke jelima, po istom principu, izabrana je splitska tvrtka. Na natječaj se javilo 86 ponuditelja, a u konkurenciji je bilo ukupno 69 ponuda koje su ocijenjene kao valjane. Na kraju se samo Podravka žalila, a Državna je komisija, usvojivši njezinu žalbu, prošlog tjedna poništila odluke Studentskog centra kojima su izabrane ponude Konzuma i Bross Tradea. Na takvu odluku Konzum i Bross Trade ne mogu se žaliti, ali mogu pokrenuti upravni spor. Hoće li to učiniti, nismo uspjeli doznati.

Do zaključenja boja nismo dobili odgovor iz Konzuma. Ono što nije postigla cjenovno najpovoljnijom ponudom na natječaju Podravka je uspjela žalbom Komisiji, prema čijem nalogu Studentski centar mora nadoknaditi trošak koji je Podravka imala zbog žalbe. No, taj trošak je sitnica (10.070 kuna) u usporedbi s mogućim troškom nabave s obzirom na to da natječaj nije poništen, nego odluke o odabiru ponuđača. To znači da naručitelj sad treba ponovno pregledati i ocijeniti ponude za juhe i umake te dodatke jelima i donijeti odluku. Čini se da će to biti jednostavan posao. Podravka ga je time zapravo dobila. Komisija je, naime, obavila uvid u ostale ponude te, kako je to u svojoj žalbi iznijela Podravka, tako je i ona utvrdila da nijedan ponuditelj ne ispunjava navedeni natječajni uvjet, osim Podravke. Iz Podravke navode da imaju razvijen sustav sigurnosti hrane koji je baziran na HACCP principima za sve faze proizvodnje, prerade i distribucije svojih prehrambenih proizvoda, što je potvrda da su njezini proizvodi sigurni za krajnjeg potrošača. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Todorić uzvraća udarac:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

To je tek početak igrica oko prava na certifikat – recepture i kontrole…
DOSTA JEFtITNOG UVOZA S ISTOKA I PREPAKIRAVANJA U tzv. K-TRADE MARK!

Zaštitite proizvođače i njihovo ulaganje u sustav kontrole.
Da vidite kako to izgleda na natječajima s lijekovima…..To je HLADNI RAT GDJE
SE PROTIVNICI UNIŠTAVAJU BEZ MILOSTI..
ovo s juhicama , tek je svijetli primjer – funkcioniranja procedure na nižem
rangu ….

ako se ozbiljno novinarstvo bavi analizom regularno sprovedenog javnog natječaja kako bi se trebalo zvati novinarstvo koje bi objavilo članak na koliko je natječaja Konzum prošao i kako bez HACCP-a?

New Report

Close