Počeo štrajk u bolnicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2013. u 09:06
Thinkstock

Štrajk organiziraju Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, a trajat će do ispunjenja zahtjeva.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara počeli su jutros u 7 sati štrajk u bolničkom zdravstvenom sustavu, tražeći novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti.

Štrajk organiziraju Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, a trajat će do ispunjenja zahtjeva. Traže povrat dodataka na plaće koje su izgubili sudskim poništenjem bivšeg kolektivnog ugovora u lipnju, te plaćanje prekovremenih sati u skladu s hrvatskim i europskim zakonodavstvom.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbio je te zahtjeve, formalno zato što je stari kolektivni ugovor bio nezakonit, a zapravo zbog toga što u državnom proračunu nema sredstava za ispunjavanje sindikalnih zahtjeva, budući da bi za to trebalo osigurati 840 milijuna kuna godišnje.

Štrajku se neće pridružiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji je u srpnju s Vladom potpisao trenutno važeći, privremeni tromjesečni kolektivni ugovor. Neće se priključiti ni Sindikat zdravstva Hrvatske, koji je s 1200 članova najbrojniji u riječkom KBC-u.

Štrajka neće biti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao niti u hitnoj medicini.

Po naputcima Ministarstva zdravlja, u bolnicama će se za vrijeme štrajka obavljati prijeko potrebni poslovi, nužni zbog sprječavanja ugrožavanja života i nastanka invalidnosti bolesnika. Radit će intenzivne njege, hitne pomoći i kirurgija u hitnim slučajevima, a pacijentima će morati biti osigurane neodgodive dijagnoze, terapije te pregledi kojima će se sprječavati moguće komplikacije.

Dan uoči štrajka, sindikati liječnika i sestara ustvrdili su da je njihovo članstvo izloženo pritisku kako se ne bi odazvalo na štrajk, te najavili da će zbog toga danas pozvati inspekcije rada u bolnice. Ministarstvo zdravlja odbacilo je optužbe ustvrdivši kako u bolničkim zdravstvenim ustanovama nema nikakvih pritisaka na članove sindikata koji namjeravaju sudjelovati u štrajku.

Hrvatski liječnički sindikat, koji ima 4500 članova, te Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara s oko 12.000 članova, najavljuju da će u štrajku sudjelovati 70 posto bolničkih liječnika i sestara, odnosno više od 46.000 zdravstvenih radnika.

Ministarstvo zdravlja poručilo je da se u slučaju hitnosti pacijenti obrate telefonom najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi.

Ministarstvo je uvelo 24-satno dežurstvo na svoja dva komunikacijska kanala preko kojih se mogu obraćati građani – na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr, koja se nalazi na službenoj stranici www.zdravlje.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close