Plinski koridor prema jugu Europe i dalje prioritet za Poljsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. lipanj 2013. u 12:41
Ilustracija

Taj je plinovod sastavni dio predloženog plinskog koridora koji bi se protezao od Poljske na sjeveru do Hrvatske na jugu

Planirani plinovod prema Slovačkoj prioritet je za Poljsku iako vlada u Varšavi razmatra i poveznice prema Danskoj i baltičkim zemljama, kazala je dužnosnica ministarstva gospodarstva, potvrđujući time interes za gradnju plinskog koridora prema jugu Europe.

Poljska nastoji smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina pa podupire nove plinovode i projekte poput novog terminala za ukapljeni prirodni plin u luci Swinoujscie na Baltiku, koji bi trebao početi s radom iduće godine.

"Naš je prioritet danas gradnja poljsko-slovačkog interkonektora", kazala je jučer na energetskoj konferenciji u Pragu Malgorzata Szymanska, čelnica uprave za naftu i plin u poljskom ministarstvu gospodarstva.

Taj je plinovod sastavni dio predloženog plinskog koridora koji bi se protezao od Poljske na sjeveru do Hrvatske na jugu koja bi preuzimala plin iz novog poljskog terminala za ukapljeni plin na Baltiku, te iz planiranog terminala na Krku, navodi Reuters.

Koridor predviđa povezivanje s plinskim mrežama u Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini i u zemljama južne Europe a vrijednost ulaganja direktor poljskog državnog poduzeća za upravljanje plinovodima Gaz-System Jan Chadam procijenio je na 4,5 milijardi zlota.

Samo u Poljskoj Gaz-System namjerava u idućih nekoliko godina izgraditi tisuću kilometara plinovoda, prenosi poljska agencija PAP prema izvješću objavljenom na stranici poljskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Plinovodi se već grade u sjeverozapadnoj i središnjoj Poljskoj.

"Još uvijek razmatramo i plinsko povezivanje s Danskom i baltičkim zemljama", dodala je.

Poljsko-slovački interkonektor imao bi kapacitet do pet milijardi prostornih metara plina godišnje i trebao bi biti dovršen do 2017. Gradit će ga poljski Gaz-System i slovački Eustream.

Komentirajte prvi

New Report

Close