Planirani iznos 135 milijuna eura

Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA-e/ Anto Magzan/PIXSELL Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA-e/ Anto Magzan/PIXSELL

Zajedničko ulaganje ENNA i VTTI.

Energia naturalis (ENNA), nekadašnji PPD, i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Kako su priopćili iz ENNA-e riječ je o jednoj od najvećih privatnih investicija u zemlji čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol dana. Navode kako će distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno pridonijeti energetskoj neovisnosti RH.

Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. U rujnu je dovršena izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

"VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu. Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal", izjavio je Rob Nijst, predsjednik Uprave VTTI-a. "Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke", rekao je Pavao Vujnovac predsjednik Uprave ENNA-e.

Komentari (1)
 • Malidion
  Malidion 11:09 29.5.2017.

  poštovani kolege,

  ima li netko saznanja jesu li investicije u Luci pri kraju? Vidi li se kakav napredak….

  Srdačan pozdrav dioničarima

  P.S. Tijekom svibnja AZ OMF je pojačao broj dinica LKPC

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve