‘Plaće u HZMO veće nego u ministarstvu’

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2013. u 13:39
Ministar rada Mirando Mrsić (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poslalo je priopćenje vezano uz provedene pregovore u HZMO…

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poslalo je priopćenje vezano uz provedene pregovore u HZMO u kojem ukazaju na, kako kažu, neke činjenice koje je Radnički sindikat HZMO namjerno ili nenamjerno ispustio. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Tijekom pregovora, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je, kao i u pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi bilo na poziciji da se može trošiti samo onoliko koliko se ima, da se zaduživanjem neće kupovati socijalni mir te da nema odgođenog sindikalizma. Zbog potrebe za smanjenjem rashoda u državnim i javnim službama, ali u želji da se ne ukinu sva postojeća prava, ministarstvo je pregovorima sa sindikatima u HZMO-u razmatralo ukidanje dodatka na staž u iznosu od 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 10% ili uvećanje od 8%, neovisno o radnom stažu, na teške uvijete rada koje imaju svi zaposleni u HZMO bez obzira na radno mjesto. Također smo sa sindikatima raspravili tešku financijsku situaciju te nemogućnost daljnjih povećanja plaća. Dva od četiri reprezentativna sindikata su se odlučili prihvatiti uvećanje od 8% na teške uvijete rada jer je bilo povoljnije za njihove članove i ostale zaposlenike HZMO-a.

Na stranu što se samo po sebi nameće pitanje o kakvim je teškim uvjetima rada riječ, budući da zaposlenici HZMO-a rade uredski posao, bez terenskog rada ili rada u ekstremnim uvjetima osim djelatnika koji su u neposrednom kontaktu sa strankama što u nekim situacijama može biti izuzetno stresno. Dodatak od 8% nemaju državni službenici i namještenici osim djelatnika carine i to ne svi djelatnici. Dodatke u javnim službama koje spominje Radnički sindikat HZMO ne mogu se uspoređivati jer opseg, težina i djelokrug rada su sasvim drugačiji. Iz svega ovoga potpuno je jasno da se dodatak od 8% na teške uvjete rada ne može usporediti s niti jednim drugim dodatkom jer se ne radi o istom opsegu i težini posla.

Unatoč tome što se vise ne isplaćuje dodatka na staž, plaće u HZMO su još uvijek veće nego plaće u npr. Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava za isto radno mjesto, stručnu spremu i staž."

Komentari (3)
Pogledajte sve

Spuštajte sve plaće u Upravi – gdje god bilo ! I MINISTARSTVO, i HZMO,
i ostalo / POLICIJA , SUDSTVO, ZDRAVSTVO I sl /………

kakva je to vlada i kakav je to ministar koji već godinu i pol puštaju da u HZMO-u imaju plaće veće nego u ministarstvu?!?

kakva je to vlada koja je postavila uprave javnih poduzeća, a sada u medijima proziva te iste uprave zbog lošeg rada i neinvestiranja?!? pa jesam li ih ja postavio da još moram slušati linićeve jadikovke o nesposobnim upravama, ili on tj. vlada????

Ja svom djetetu ne kažem da laže,već nemoj neistinu govoriti itd.Tko su Ti koji si uzimaju za pravo da se ministru tako obraćaju.Onda ću Ja reči da vrh sindikata govori neistinu o svojim primanjma.

New Report

Close