Plaćaju im edukaciju i nude posao, ali većina nije zainteresirana

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2016. u 09:23
Uljanik, Foto: Duško Marušić / Pixsell

Dovoljno je biti zdravstveno sposoban, prijaviti se, upisati tečaj, odraditi praktičnu i teorijsku nastavu, koja je k tome još i besplatna i na kraju, ispune li se traženi uvjeti, dobiti posao u Uljaniku.

Hrvatsku brodogradnju već neko vrijeme potresa ozbiljna kadrovska kriza uzrokovana značajnim nedostatkom školovane radne snage za rad u brodogradilištima. Uzrok svakako treba tražiti i u činjenici što se sve manji broj učenika odlučuje upisati strukovne škole u kojima bi se educirali za brodarska zanimanja, pa su brodogradilišta na neki način prisiljena radnu snagu, sama tražiti.

Naravno, rad u brodogradilištu nije nimalo lagan posao iako su uvjeti rada i zaštite na radu danas daleko bolji i sigurniji, no ipak su rijetki oni koji se dugoročno vide kao radnici na navozu. U ovakvim se problemima nalazi i Uljanik grupa koja kontinuirano provodi edukacije i tečajeve za osposobljavanje radnika za deficitarna zanimanja nudeći im pritom novčanu stimulaciju, ali i zaposlenje nakon završenog tečaja.

Dovoljno je biti zdravstveno sposoban, prijaviti se, upisati tečaj, odraditi praktičnu i teorijsku nastavu, koja je k tome još i besplatna i na kraju, ispune li se traženi uvjeti, dobiti posao u Uljaniku. No čini se, mnogima ovakva ponuda nije dovoljno primamljiva, pa radije sjede i "traže" posao sa zavoda nego se odlučuju za prekvalifikaciju, a potom i za rad u brodogradnji. Stoga brodogradilište Uljanik i dalje ovisi o tome koliko ljudi samo ili uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uspije pronaći i osposobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close