Pevec preuzima Bricostore i širi se na Sloveniju

Autor: Suzana Varošanec , 17. srpanj 2013. u 22:00
Darko Šket, predsjednik uprave tvrtke Pevec i njezin bivši stečajni upravitelj/Slavko Midžor/PIXSELL

Pevec ulazi u šoping centre Bricostorea koji odlazi iz Hrvatske. Pevec će uzeti u zakup centre u Zagrebu i Splitu.

Trgovački lanac Pevec ulazi u šoping centre Bricostorea koji odlazi iz Hrvatske. Sudeći prema izvorima s tržišta te su kompanije postigle dogovor prema kojem će Pevec uzeti u zakup centre Bricostorea u Zagrebu i Splitu s kojima će zaokružiti poslovni program temeljen na potpunoj pokrivenosti velikih gradova.

No, za treći prodajni centar u Hrvatskoj u vlasništvu te francuske kompanije –  onaj u Puli, Pevec navodno nije pokazao nikakav interes. Iako se odnedavno oglašava slovenskim kupcima propagandnim materijalom u njihovoj pošti, što su već zabilježile Finance, pitanje je zašto je tako i tko tamo dolazi. Pevec već posluje u Puli u vlastitom prostoru, a nejasno je tko ulazi u Bricostoreov pulski centar. Zagrebački Bricostore su kupci nemilo opustošili na akcijama uoči zatvaranja, a Pevec bi navodno otvorio svoj 14. centar u svibnju 2014. u sklopu priprema terena i hvatanja pozicije na zagrebačkom Istoku uoči dolaska Ikee. Multinacionalni lanac namještaja i kućnih potrepština svima je prijetnja, a robnu kuću u Rugvici otvorit će na jesen 2014. U Splitu, pak, Pevec već radi u Kerumovom Koteksu, no čini se da ga iz tog prostora tjeraju navodno neprimjereni uvjeti, od prokišnjavanja objekta nadalje, pa bi, kaže naš sugovornik, splitski Pevec iz Koteksa preselio u Bricostore već u ožujku 2014.

Nakon što se francuski lanac poslije devet godina rada u Hrvatskoj odlučio zbog gubitaka naglo povući s ovoga lokalnoga tržišta, odmah su počeli pregovori o ulaznoj varijanti za Pevec. Detalji oko tog aranžmana nisu u cijelosti poznati, no barem što se Peveca i njegovih masovnih dioničara tiče, biti će danas kad se u Bjelovaru održava skupština dioničara. Inače, nakon uspješno provedenog stečajnog preustroja, iz zone stečajnog poslovanja, tvrtka je izašla oporavljena sredinom prošle godine, ali sa novom dioničkom strukturom. Zdravka i Višnju Pevec, bivše vlasnike, zamijenilo je ukupno 712 dioničara, najviše iz redova dobavljača. Oni će, pak, na skupštini, sudeći prema objavljenim prijedlozima odluka, usvojiti poslovna izvješća za poslovanje u 2012. u kojoj je ostvareno 657,25 milijuna kuna prihoda što je potvrdio Darko Šket, predsjednik Uprave Peveca, njezin bivši stečajni upravitelj. "Prihodi su lani porasli za devet posto u odnosu na 2011., poslovanje je pozitivno i imamo 6,4 milijuna kuna neto dobiti.

No, dioničarima se neće isplatiti dividenda. Umjesto toga dobit ide za punjenje rezervi", rekao je Šket dodavši da je po prihodima Pevec Jankomir i dalje najjači što je bio i prije stečaja, a po pokazatelju prihoda i dobiti – marži, od svih Peveca najbolja je Pula. "Što se tiče obveze plaćanja poreza na dobit po zakonu ona u našem slučaju ne postoji ukupno pet godina. Tvrtka koja ima gubitak ostvaren prije stečaja, ako se on pokriva iz rezervi, ne plaća porez na dobit, što nam ide na ruku", rekao je Šket.Odbio je komentirati informacije o dogovoru s Bricestoreom, no nije ih demantirao. Potvrdio je da na jesen otvaraju novi, i to 13. centar u Novom Zagrebu. "Neovisno o krizi mogu reći da naši centri rade sve bolje, pa tako i u prvih šest mjeseci ove godine nastavljamo rasti. Primjerice, prodaja nam je u prvoj polovici ove godine porasla za 11 posto", rekao je Šket dodavši da u uvjetima izostanka oporavka potrošnje, tome pariraju na razne načine, "od širenja asortimana do uređenaj centara, tučemo se i cijenama i odnosom prema kupcima.

"Zanimljivo je i da tvrtka bilježi nove, zvučne dioničare. Electrolux, jedan od vodećih stranih dobavljača, postao je najveći mali dioničar iz redova dobavljača. Sa pet posto dionica koje je nedavno stekao neznatno je  prestigao vodeću Samoborku. Kod toga je odlučujuće što Electrolux, s obzirom na poziciju da je bio razlučni vjerovnik i nije sudjelovao u stečajnom preustroju, nije se na kraju postupka niti namirio dionicama. No, unatoč hipoteci koju je imao na robnoj kući u Koprivnici, kao drugi po redu upisani razlučni vjerovnik na kraju nije uspio naplatiti svoje potraživanje iz njezine prodaje. Iz utroška se namirila Privredna banka Zagreb, a Electrolux je za svoju tražbinu nakon okončanog sudskog postupka dobio dionice.

Dane su iz paketa koji je rezerviran za vjerovnike pod uvjetom da oni u svoju korist okončaju započete sudske postupke. Utoliko je Pevec čini se i iznimka od pravila poslovodnih politika da strani dobavljači nerado ulaze u vlasništvo domaćih tvrtki s kojima surađuju. Unatoč tome što Pevec nije izlistan na Zagrebačkoj burzi – zbog uvjeta da tri godine uspješno mora poslovati, njegovim dionicama se ipak može trgovati i mimo burze, a to izgleda nikome još ne pada na pamet. Kako nam je Šket objasnio zašto u strukturi dioničara nema drugih bitnih promjena, po njemu, razlog je što "svi vjeruju i nitko ne želi izići iz Peveca". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je feniks tvrtka http://hr.wikipedia.org/wiki/Feniks

New Report

Close