Perković prodao udjel u Mavoti i prepustio Mediku Sanji Palić

Autor: Marija Crnjak , 29. svibanj 2016. u 22:00
Na glavnoj skupštini najavljeno je i povećanje temeljnog kapitala na 204,7 milijuna kuna/Dalibor Urukalović/Pixsell

Situacija se usijala početkom ljeta kad je Perković na sudu pokušao osporiti zaključke Skupštine, koja nije pristala da u NO uđu njegovi ljudi.

Bivši poreznik Mate Perković više nije suvlasnik Medike, nakon što je prije desetak dana Sanji Palić prodao svoj udjel u tvrtki Mavota. Time je okončana turbulentna borba najvećih dioničara jedne od četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj, koja je trajala više od godinu dana i bila popraćena pokušajima prodaje tvrtke, osporavanjem odluka skupštine, sudskim tužbama.

Konačan rasplet Medika je najavila za 30. lipnja, kad bi na Glavnoj skupštini dioničara Perković i službeno trebao biti razriješen s funkcije člana Nadzornog odbora Medike, a na njegovo mjesto imenovana Sanja Palić. Na glavnoj skupštini najavljeno je i povećanje temeljnog kapitala Medike s iznosa od 196,2 milijuna kuna na 204,7 milijuna kuna, i to pretvorbom zadržane dobiti Društva iz 2015. godine.

U Upravi Medike pozdravljaju razvoj događaja i najavljuju stabilnije poslovanje kompanije  koja je zbog prepucavanja svojih suvlasnika pretrpjela i financijsku štetu. "Očekujemo da će Medika ubuduće poslovati u novom, kvalitetnijem ozračju, te će uz jednostavnije donošenje odluka ostvarivati očekivanja svojih dioničara i bolji odnos s partnerima", rekao nam je Jasminko Herceg, član Uprave Medike i mali dioničar koji, prema našim informacijama, idalje ostaje na toj poziciji. 

 

Herceg

Medika će sad poslovati u kvalitetnijem ozračju te će ostvariti očekivanja dioničara.

Elegantan izlazak
Mate Perković, koji je Mediku vlasnički kontrolirao posljednjih devet godina, a pričalo se da iza njega stoji Privredna banka, očito je procijenio da mu se u ovom trenutku najviše isplati elegantan izlazak iz priče. Prodao je svoj 50-postotni udjel u Mavoti tvrtki Adria Holding, čiji je osnivač brokerska kuća Auctor u vlasništvu Sanje Palić. Sanja Palić tako je postala 100 postotni vlasnik Mavote koja drži 48% udjela u Mediki. Iz prijašnjih previranja vidljivo je kako je Sanja Palić postigla svoj cilj da Perkovića u potpunosti izbaci iz Medike, nakon što je postalo jasno da dosadašnji partneri ne mogu dalje zajedno.

Tako se u veljači pričalo da Perković traži kupca za Mediku, što tad očito nije uspjelo. Situacija se usijala početkom ljeta kad je Perković na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokušao osporiti zaključke Glavne skupštine, koja nije pristala da u NO uđu četiri Perkovićeva čovjeka. Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 20. srpnja na Perkovićev zahtjev uvedena je privremena blokada izvršenja odluka lipanjske skupštine, među kojima je bila i isplata dividende, i takva situacija u kojoj Medika praktički nije imala NO potrajala je do jeseni. 

Uvažena žalba
Visoki trgovački sud u listopadu je uvažio žalbu Medike, te je ukinuo rješenje Trgovačkog suda kojim je blokirano izvršenje odluka sporne skupštine. Iako je Perković tad ostao u NO-u, odluka suda išla je na ruku suvlasnici Mavote, a Mediki je uštedjela i 15-tak milijuna kuna kazne u slučaju da nije stigla ispuniti obvezu uplate poreza na dobit u 2014. godini.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ne. Nisam znala, ništa više od toga da je supruga …preminulog…..mislim, nije eksponirana,
nije na nikakvim opisima bogatih. nije na prvoj stranici Glorije ili drugih listova..ćuva svoju privatnost..
a raspolaže s respektbilnom imovinom ..zato pitam.

@Miami: Niste znali to ili samo porvocirate autora članka? S obzirom da pratite farmacetusku industriju


Može par riječi o bogatoj SANJI PALIĆ?

***žena od Marijana Palića koji je lani ili predlani poginuo u prometnoj nesreći i od tada ona vodi sve njegove poslove… Auctor firmu, ima udio u Ljubljanskoj burzi, kupio je i hypo nekretnine, imal je dobre veze sa Ninoslavom Pavićem, kupil je Lagunu Novigrad… ak se dobro sjećam poginul je baš kad je putovao na pregovore o preuzimanju HTP Korčula… žena Sanja je to sve naslijedila

Može par riječi o bogatoj SANJI PALIĆ?

New Report

Close