PayPal gasi tvrtku u Splitu, jer ne želi zapošljavati i administraciju

Autor: Bernard Ivezić , 11. prosinac 2012. u 22:01
Ukinuto je 120 radnih mjesta izvan SAD-a

Zaposlencima hrvatske podružnice Wherea ponuđen tri puta bolje plaćen posao, i to u Bostonu.

PayPal, tvrtka u vlasništvu četvrte najveće internetske kompanije eBaya, krajem prosinca gasi poslovanje u Hrvatskoj gdje je lani, u prvoj godini rada, imala promet od milijun dolara, poslovala pozitivno i zapošljavala 17 programera.

Štoviše, plan hrvatske podružnice, tvrtke Where, bio je povećati tim na 60 do 200 programera. Bruno Batarelo, glavni operativac tvrtke Where u Hrvatskoj pojašnjava da je PayPal, koji je prije godinu i pol dana preuzeo Where za 135 milijuna dolara, time zaključio restrukturiranje. U PayPalu navode da su ukinuli 120 radnih mjesta izvan SAD-a, među kojima i ona u Hrvatskoj, dok je u SAD-u otkaz dobilo 325 radnika. Ipak dobar dio zaposlenika u Hrvatskoj, pogotovo oni koji rade na razvoju proizvoda i za eBay, dobili su ponudu da se presele u Boston, zadrže posao uz povećanje plaće i do tri puta. Batarelo kaže da je unatoč tome većina odlučila ostati u Hrvatskoj, jer ovdje imaju obitelji i djecu."Ponudu je isprva prihvatilo šest ljudi, a na kraju pet. Većina je odbila otići, uključujući mene, jer se ne želimo seliti u SAD. Za posao je lako, ima ga i ovdje dosta, jer i odavde možete raditi za bilo koga na svijetu", kaže Batarelo.

Pojašnjava da PayPal, odnosno eBay, iz Hrvatske nije otišao zbog troškova poslovanja već zbog sigurnosnih i drugih standarda poslovanja. "Kad samo usporedite plaće programera u SAD-u i Hrvatskoj odmah je jasno da smo nekoliko puta jeftiniji za poslovanje", ističe Batarelo.Pojašnjava da ključ u tome što PayPal i eBay ništa ne outsourceaju, jer drže visok standard sigurnosti. Iz toga proizlazi da bi ovdje morali zaposliti još 20 do 30 ljudi u računovodstvu, projekt menadžmentu, sigurnosti, upravljanju informacijama, pravnom odjelu i drugim popratnim poslovima koje trenutno nemaju, a nužni su po njihovim standardima poslovanja. "A s takvom logistikom svejedno je ima li vaš razvojni tim 20 ili 200 programera", navodi Batarelo. Dodaje da je za takvu investiciju Hrvatska, po svemu sudeći, bila predaleka i time previše izolirana operacija. No, čovjek koji je u Splitu uspio u dvije godine oformiti jak razvojni tim kaže da već traži druge tvrtke iz SAD-a kojima bi bili zanimljivi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close