Padaju zalihe gotovih industrijskih proizvoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 11:25
Ilustracija

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju prosinca prošle godine u odnosu na stanje s kraja studenog bile manje za 1,4 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju prosinca prošle godine u odnosu na stanje s kraja studenog bile manje za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj prosinca 2011. godine, smanjene za 14,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem prosinca prošle godine u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su u rudarstvu i vađenju manje za 9,2 posto, a u prerađivačkoj industriji su smanjene za 0,9 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su u prosincu prošle godine manje za 21,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 14 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 14 u prosincu je zabilježeno smanjenje, a u devet povećanje zaliha. Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, dakle prema prosincu 2011., bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi više od 16 posto, zalihe smanjene za 12,7 posto. U proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda zalihe su u prosincu prošle godine prema istom mjesecu 2011. pale za 10,7 posto, proizvodnji pića za 11,9 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda (udio od 5,83 posto) za 4,9 posto.

Istodobno je rast zaliha zabilježen kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 14,1 posto, ostalih prijevoznih sredstava, za 25,8 posto, proizvodnji namještaja, za 29,4 posto, proizvodnji tekstila za 6,1 posto itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close