Otvoren put za 165 milijuna eura ulaganja u jednu od ključnih prometnica

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Europska komisija odobrila novi koncesijski ugovor između hrvatske države i Bina-Istre.

Nakon što je Europska komisija (EK) jučer odobrila koncesijski plan za Istarski ipsilon, a koji će omogućiti produženje koncesije Bina-Istri, s postojeće 2027. na 2032., izvjesno je da kreću investicije teške 165 milijuna eura u proširenje ključne istarske prometnice.

Važni su dobri odnosi s EU

Štoviše, EK je dopustila Hrvatskoj i moguće dodatno produženje koncesije istarske autoceste za još 18 mjeseci ako to budu zahtijevale tehničke potrebe financijsko-investicijskog plana. Zadovoljstvo odlukom je izrazio i eurozastupnik Ivan Jakovčić koji kaže da se ona dugo očekivala. “U njezinoj je pripremi bilo puno lobiranja. No sva su bila u okvirima poštivanja europskih pravila o državnim potporama”, kazao je Jakovičić.

Dodao je da vjeruje da je sad do kraja otvorena mogućnost da se napokon završi Istarski ipsilon i da se njime može upravljati na način koji će zadovoljiti sve građane Istre i sve koji nas posjećuju. Produljenjem koncesije omogućit će se društvu Bina-Istra da financira izgradnju drugog kolnika duljine 28 km na sjeveroistočnoj stran Ipsilona. Procjenjuje se da su za to potrebna ulaganja od 165 milijuna eura. “Ova odluka EK još jednom potvrđuje koliko je važno imati odlične odnose s EU institucijama”, zaključio je Jakovčić.

Kako je već prije pojasnio direktor Bina-Istre Christian Santaleza, ako EU odobri produženje koncesije za 10-ak godina, s tehničke strane je sve spremno za brzi početak izgradnje punog profila Ipsilona na dionici Pazin-Vranja.

Možda i širenje tunela Učka

Dodao je da nije isključeno da će dugoročni izračun isplativosti projekt pokazati i da im se isplati graditi drugu cijev tunela Učka, a koji je usko grlo dolaska u Istru.

“To je zaista dobra vijest. Nakon dvije godine pregovora, koje smo radili s Ministarstvom financija, koncesionarom, međunarodnim financijskim institucijama i EK, došlo je ‘zeleno svjetlo’ za nastavak gradnje Istarskog psilona, koje očekujem najesen”, kazao je jučer nakon sjednice Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Komentari (1)
  • Podravina
    Podravina 10:58 16.6.2018.

    Treba Pula-Barban-Labin ( Rabac )- Plomin - Vranje i tamo spajanje … istocna obala je zanemarena 100posto

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!