Otvoren novi krug prijava za besplatno studiranje na američkim sveučilištima

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2015. u 12:24
Arhivska fotografija: Saša Miljević / Pixsell

SSUSA nudi pomoć pri dobivanju stipendija za dvadesetak sportova.

S preko 4.600 akreditiranih visokih učilišta, 21,2 milijuna upisanih studenata godišnje te rekordnih 886.052 međunarodnih studenata u akademskoj godini 2013.-14., SAD je i dalje svjetski lider u međunarodnom obrazovanju. Taj podatak ne čudi, s obzirom da se prema rang listi Academic Ranking of World Universities, više od 50 američkih sveučilišta nalazi u TOP100 najboljih svjetskih sveučilišta. U protekloj akademskoj godini na američkim sveučilištima studiralo je i više od 600 hrvatskih državljana.

Nakon velikog zanimanja javnosti, agencija za stipendiranje Sports Scolarships USA, otvorila je novi krug prijava za zainteresirane studente sportaše s ovih prostora, koji bi htjeli besplatno studirati na najprestižnijim američkim sveučilištima. Rokovi za prijave hrvatskih srednjoškolaca i studenata otvoreni su početkom studenog i traju do ožujka iduće godine.

SSUSA je švicarska agencija, koja je preko svog predstavništva u Hrvatskoj, u protekloj akademskoj godini pronašala 30-ak punih stipendija mladim sportašima s ovih prostora, koji su puni dojmova.

„SSUSA mi je uvelike pomogla da ostvarim svoj san. Od mog prvog kontakta do realizacije puta prošlo je svega 2-3 mjeseca. Život mi se preokrenuo za 360 stupnjeva. Novi ljudi iz svih dijelova svijeta, vrhunska infrastruktura obrazovanja i sporta, jednom riječju Amerika.“, rekao je Sven Pilek iz Vinkovaca, koji je zahvaljujući nogometu dobio stipendiju Ilinois Central College-a.

Na pitanje da li bi preporučio i drugima da se prijave, Pilek odgovara. „Ovo ću pamtiti cijeli život i svakako preporučujem mladim i ambicioznim ljudima da se odvaže na ovaj korak jer ce im agencija pomoći u realizaciji. Nikad nisam požalio došavši ovamo jer sam uspio uskladiti sport pritom dobivši vrhunsko obrazovanje.“

Prilikom procesa pripreme i traženja najpovoljnijih uvjeta za studente sportaše, tim SSUSA usko surađuje sa stručnjacima iz zemlje i regije kako bi potencijalni studenti bili što uspješnije predstavljeni trenerima na američkim fakultetima. Tim pristupom otvara se mogućnost mladim sportašima da na što jednostavniji, brži i transparentniji način stupe u kontakt s budućim trenerima i ostvare besplatno inozemno akademsko obrazovanje.

SSUSA nudi pomoć pri dobivanju stipendija za dvadesetak sportova, a najveća potražnja američkih trenera trenutno vlada za ženskim i muškim nogometašima, atletičarima, odbojkašima, košarkašima i tenisačima.

Upravo je teniska stipendija pomogla Zagrepčaninu Nikoli Šolaji da upiše Holy Names University u San Franciscu i ostvari svoj san. "Nakon završetka Športske gimnazije odlučio sam se za odlazak u SAD kako bi mogao nastaviti aktivno se baviti tenisom, zajedno sa studiranjem i učenjem. Ovdje sam već skoro tri mjeseca i jako mi se sviđa. Dobra organizacija koja omogućuje oboje odjednom mi se najviše dopala. Stekao sam jako puno prijatelja raznih nacionalnosti, poboljšao engleski i posjetio puno novih lijepih lokacija u Kaliforniji. Preporučio bi odlazak u SAD svakom sportašu koji ima šansu ili se premišlja.“, rekao je Šolaj.

Maja Šaša, recruiting manager za SSUSA, i sama je prošla američki sustav školovanja. „SSUSA je do sada imala odlična iskustva s mladim sportašima s ovih prostora, te su nerijetko među najboljim studentima na svojim fakultetima. Upravo zbog zapaženih sportskih i akademskih rezultata, naš je tim tijekom godina stekao ugled i povjerenje američkih trenera u sva tri sportsko-studentska udruženja (NCAA, NAIA, NJCAA), a posebnost naše agencije je što našim stipendistima nudimo promociju njihovih postignuća kod potencijalnih trenera iz raznih sportova. Također, za njih završavamo kompletan proces dobivanja stipendije sve do potpisivanja samog ugovora s fakultetom.“, izjavila je Šaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close