'Otpisat ćemo dugove građanima kojima je glavnica do 10 tisuća kuna'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je kako su u predizbornom programu najavili otpisivanje dugova u jedne plaće.

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere Vlade za rješavanje problema blokiranih građana, piše Večernji list.

- Proteklih mjeseci radili smo na mjerama za rješenje problema blokiranih. Prošli petak stigle su dobre vijesti: suficit je 2,75 mlrd. kuna, potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, nova suradnja s Kinom, nacionalni program reformi, zamah za investicije – sve je to dio odlučnosti Vlade da se bavi onim što je bitno, a bitan je standard građana i gospodarski rast i razvoj - rekao je premijer Plenković te dodao:

- Danas predstavljamo kako jednim paketom riješiti insolventnost građana čiji su računi blokirani duže vrijeme. Ovo je problem koji se proteže čitav niz godina, generiran posebno kroz vrijeme krize, zadnjih 10-ak, 11 godina. Istodobno želim poslati i jasnu poruku: ispunjenje obveza je standard koji se mora poštivati. Bez poštivanja tih načela nema vladavine prava, ni standarda na kojima je zasnovano naše članstvo u EU.

Dodao je kako su u predizbornom programu najavili otpisivanje dugova u jedne plaće.

- Kad smo proučili dimenzije problema, sad smo svjesni da poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu.

Potom je predstavio mjere/zakonske prijedloge za rješavanje dugova.

- U prilici smo predložiti tri zakona: prvi je Zakon o otpisu dugova privatnim građanima: dugovanja državi, područne jedinice, pravne osobe povezane s državom: HEP, HRT i slično – do maksimalno 10 tisuća kuna po osnovi glavnice. To se odnosi na oko 11 tisuća građana. Za oko 11 tisuća ljudi dug će se smanjiti za oko milijardu kuna.  

Poticajna mjera za vjerovnike druge kategorije: banke, štedionice, kartičarske kuće – u slučaju da odluče otpisati dug do iznosa glavnice od 10 tisuća kuna, njima će se otpisati porez na dobit za iznos otpisanog duga. Usto ide i poticajni model reprogramiranja poreznoga duga za blokirane građane.

Drugi je Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima: predlaže se obustaviti ovrhu ako se nije naplatila u roku od tri godine: postotak naplate je nakon tri godine manji od jedan posto. Ovom mjerom ne diramo u sam dug, niti će oni biti otpisani. Cilj je obustaviti ovrhu na njihovim računima – s ovom mjerom 71 tisuću manje blokiranih, a dug s obje mjere smanjit će se za nešto manje od 32 mlrd. kuna.

Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača; želimo uvesti pojednostavljeni postupak stečaja: ciljana skupina građani blokirani duže od tri godine, čija glavnica ne prelazi više od 20 tisuća kuna.

Na dan 31. ožujka oko 80 tisuća građana u tom statusu. Respektira se volja blokiranih građana, mogu istaknuti svoj prigovor ako ne žele stečaj potrošača. Vrijedit će i zaštitna mjera o nemogućnosti prodaje nekretnine ako je glavnica do 20 tisuća kuna, obrazložio je Plenković te dodao:

- Nakon ove tri mjere slijedi zaokruživanje naših nastojanja i novim ovršnim zakonom. Proces izrade ovog zakona je u tijeku, želimo ga učiniti bržim, učinkovitijim i uz veću zaštitu dostojanstva ovršenika. Ovo je jedan participativan proces, sva se tri zakona upućuju u javnu raspravu koja će trajati 30 dana: u tom razdoblju želimo čuti moguće prijedloge i rješenja za poboljšanje ovih zakona kako bismo riješili problem koji muči veliki dio naših građana. Namjera Vlade da se sva tri zakona usvoje do kraja proljetnog zasjedanja 30. srpnja.

Komentari (9)
 • Sinkopa
  Sinkopa 12:47 28.4.2018.

  Unjeti u ustav sliedeci clanak. Svaki gradjanin Hrvatske nema pravo na dug. Kad netko gradjanina Hrvatske blokira tada se dug proglasava nistetnim temeljem ovog clanka Ustava.

 • Twixer
  Twixer 23:28 27.4.2018.

  Postoji jedna stvar u kojoj su hrvatski politicari dobri: Otimanje od onih rade,i kupovanje glasova onih koji ne rade.

 • bugs
  bugs 23:16 27.4.2018.

  Upravo tako miami, ovo je komedija, kad je novi otpis dugova za 3-4 godine??

  Bolje da su rjesili ove gluposti sa ovrhama, gdje zbog 100-200 kn budes duzan 2.000 kn i pokrenuli financijsko obrazovanje građana

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve