Otkazano prvo ročište za Industrogradnju

Autor: Suzana Varošanec , 12. veljača 2013. u 13:46
Dio duga prema državi 'prebijen' je s neboderom/PIX

Vijeće zakazalo ročište prije nego je istekao rok za prijavu tražbina.

Prvo ročište u predstečajnom postupku Industrogradnje koje je bilo zakazano za ponedjeljak nije održano zbog 'tehnikalija' vezanih uz pitanje koliko traje rok za prijavu tražbina. Na dan kad je bilo zakazano isticao je posljednji dan roka kojega je nagodbeno vijeće odredilo vjerovnicima za prijavu tražbina, pa je ročište odgođeno.

Vjerovnike koji su došli na ročište odluka je prilično razljutila. Davorka Huljev, povjernica u tom postupku, objasnila je da vijeće nije željelo drugačijom odlukom riskirati da se ijedan vjerovnik nađe u situaciji da je oštećen. Prema njezinim riječima, po Zakonu o predstečajnoj nagodbi rješenje kojim se pozivaju vjerovnici bilo je izdano na rok od 30 dana od isteka osmog dana od objave oglasa."To bi značilo da iznosi 46 dana. Kako je donesena Uredba koja je to pitanje uredila različito od Zakona, nagodbeno vijeće je uvidjelo da je postavljeni rok nemoguć. Objavljen je 30. siječnja ispravak rješenja u kojem je naveden rok od 30 dana što bi, pak, značilo da je zadnji dan bio 4. veljače", rekla je.

Presudilo je što je ostao na snazi čl. 28. st. 1. Zakona koji, kaže Huljev, "određuje da se za sve obavijesti koje se objavljuju na webu Fine smatra da su objavljene protekom osam dana od objave pismena što znači da je zadnji dan za prijavu 11. veljače". Da ne bi vjerovnike zakinuli vijeće je odlučilo da će uzeti u obzir sve prijave koje su poštom poslane do ponoći 11. veljače, rekla je. Dodala je i da ročište neće biti zakazano prije 25. veljače. Podatak će biti objavljen na webu Fine. Industrogradnja je prijavila nešto manje od 200 milijuna kuna obveza, potvrdila je. Navela je i da prijedlog nagodbe dobar te da su revizori potvrdili vjerodostojnost dokumentacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close