Osnovica za plaće porasla za 638 kuna

Autor: Saša Paparella , 21. veljača 2018. u 14:30
Želi se poboljšati položaj građevinara/ Boris Ščitar/PIXSELL

Poslodavci i sindikati dopunili kolektivni ugovor, da motiviraju zaposlenike i spriječe njihov odljev u inozemstvo.

U Križevcima su u utorak Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske potpisali kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

Izmjene stupaju na snagu u ožujku 2018.  odsad će se osnovica za plaću, koja je prema dosadašnjem kolektivnom iznosila 3112, povećati na 3750  kuna. Habijanec, inače predsjednik Uprave građevinske tvrtke Radnik, rekao je da je "u uvjetima nestimulativnog Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu bilo potrebno poduzeti mjere radi značajnih promjena u graditeljstvu u RH, s ciljem ujednačavanja uvjeta rada u građevinarstvu s uvjetima razvijenih zemalja zapadne Europe". 

Kolektivne pregovore poslodavci su inicirali radi poboljšanja položaja radnika, unaprjeđenja učinkovitosti, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika, što je u zajedničkom interesu poslodavaca i radnika. Jasenka Vukšić dodala je kako su "potpisivanjem izmjena granskog kolektivnog ugovora postavljeni dobri temelji za znatnije povećanje plaća zaposlenih u sektoru graditeljstva.

Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje radnika i zainteresirati mlade za strukovno obrazovanje.  Kolektivni ugovor za graditeljstvo vidimo kao važan instrument za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno. Očekujemo i uključivanje države u žurnom proširenju primjene kolektivnog ugovora na cijeli sektor", rekla je sindikalna liderica.

Komentirajte prvi

New Report

Close