Olakšice za poslodavca po pitanju zaposlenika mlađih od 30 godina, što to zapravo znači?

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2015. u 13:13
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Kvaliteta i iskustvo više nisu traženi”, bio je jedan od komentara na službenoj stranici portala Poslovni.hr na Facebooku, i to na vijest da bi nezaposleni u dobi do 30 godina ove godine mogli lakše naći posao.

"Kvaliteta i iskustvo više nisu traženi", bio je jedan od komentara na službenoj stranici portala Poslovni.hr na Facebooku, i to na vijest da bi nezaposleni u dobi do 30 godina ove godine mogli lakše naći posao.

Podsjetimo, riječ je o mjerama aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade, a za koje je ministar rada Mirando Mrsić u utorak istaknuo da se dobri rezultati zapošljavanja mladih očekuju od fiskalnih olakšica za poslodavce, koji će pet godina biti oslobođeni plaćanja bruto 2 doprinosa na plaću ukoliko osobu do 30 godina zaposle na neodređeno vrijeme. Ako poslodavac zaposli osobu u pripravničkom statusu i da joj plaću, država će mu godinu dana davati 50 posto te plaće, a zaposli li osobu stariju od 30 godina koja završi rad bez zasnivanja radnog odnosa, dvije će godine biti oslobođen plaćanja bruto 2 doprinosa. Mrsiću se čini da poslodavci nisu dovoljno informirani o tim mjerama.

Čitajući ovu vijest neki su zamijetili da će ove mjere omogućiti lakšu zamjenu postojeće i iskusnije radne snage mlađom – i jeftinijom. 

Što stručnjaci kažu? 

Čini nam se da za potrebe korištenja ove olakšice nema nikakvih ograničenja da poslodavac otpusti zaposlenika starijeg od 30 godina, te zaposli onog mlađeg kako bi bio oslobođen plaćanja doprinosa na plaće, kaže nam Andrija Garofulić, porezni stručnjak iz tvrtke Mazars Cinotti.

Ipak, potrebno je, kaže, imati na umu sljedeće „buffere“:

  • otpremnina koju se treba isplatiti radniku;
  • zabranu zapošljavanja na istom radnom mjestu, ako je otkaz prikazan kao poslovno uvjetovani.

Potvrda takvog razmišljanja može se uostalom, kaže on, pronaći na ovom linku.

"Tu i sama porezna uprava napominje da nema dodatnih uvjeta za korištenje ove olakšice, te se čak ne treba korištenje olakšice prijaviti nekome državnom tijelu", objašnjava Garofulić.

Komentirajte prvi

New Report

Close