Odzvonilo papirnatoj prijavi turista, statistika nikad brža

Autor: Marija Crnjak , 25. studeni 2015. u 22:00
Plan: razvoj dodatnih turističkih 'business inteligence' modula/Grgo Jelavić/PIXSELL

Pristup sustavu eVisitor imat će više od 60 tisuća pružatelja usluga smještaja, oko 300 turističkih zajednica te tijela državne uprave.

Početkom iduće godine gosti će se turističkim zajednicama prijavljivati putem novog informatičkog sustava eVisitor, koji će omogućiti prikupljanje podataka i objavu statističkih podataka gotovo u realnom vremenu.

Pripreme za novi središnji informacijski sustav Hrvatska turistička zajednica (HTZ) počela je prije dvije godine, a nakon uspješno provedenog pilota u travnju ove godine te edukacije koja će biti dovršena do kraja godine, sustav eVisitor je spreman za početak rada, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu u Ministarstvu turizma.

Pristup sustavu eVisitor imat će više od 60 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja, 300-tinjak turističkih zajednica te tijela državne uprave vezano uz obavljanje poslova iz njihove nadležnosti, od turističke inspekcije, Ministarstva unutarnjih poslova, porezne i carinske uprave do Državnog zavoda za statistiku. Ovih dana turističke zajednice informiraju privatne iznajmljivače da od Nove godine više nema papirnate prijave i odjave gostiju.

"Kvalitetno praćenje turističkog prometa, kao i mogućnost detaljne analize njegove strukture, danas je postala nužnost jer samo tako možemo još učinkovitije definirati naše taktike i strategije promocije. Kroz ovaj sustav dobit ćemo značajne informacije o profilu naših turista i turističkim trendovima, te ćemo u skladu s njima svim našim potencijalnim gostima Hrvatsku još više približiti kao poželjnu turističku destinaciju", izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Sustavom će se prikupljati i obrađivati podaci o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima te će poslužiti za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo. "U budućim je razdobljima u okviru ovog sustava planiran i razvoj dodatnih 'business inteligence' modula koji će omogućiti još kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom, ali i integriranim marketinškim aktivnostima svih korisnika sustava", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Komentirajte prvi

New Report

Close