Od početka kolovoza u HGK 152 manje zaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2014. u 17:22
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora (HGK) od 1. kolovoza imat će 152 djelatnika manje, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjoj Skupštini na kojoj je predstavio reformu HGK, odnosno njenu prvu fazu.

 Hrvatska gospodarska komora (HGK) od 1. kolovoza imat će 152 djelatnika manje, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjoj Skupštini na kojoj je predstavio reformu HGK, odnosno njenu prvu fazu.

Reforma se provodi u dvije faze, prva obuhvaća reogranizaciju Komore, odnosno smanjenje broja organizacijskih jedinica sa 17 na osam, isto toliko smanjenje broja rukovodećih mjesta odnosno direktora te smanjenje broja djelatnika za njih 152 i to kroz kvalitetan program zbrinjavanja, kazao je.

Kada je preuzeo mjesto predsjednika Komore, 1. travnja, u HGK je bilo zaposleno 622 djelatnika, a sa 1. kolovoza, s novim programom zbrinjavanja, Komora će ostati na 470 djelatnika, rekao je Burilović dodajući kako 90 posto onih koji su obuhvaćeni programom zbrinjavanja ima uvjete za mirovinu.

Napominje kako je ovo potez koji je bio neminovan i kako Komora mora postati manji, kvalitetniji i učinkovitiji servis svojim članicama. Samo u prvoj fazi reforme uštedjet će se 16,6 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Skupština je danas donijela odluku o sklapanju ugovora za nenamjenski kredit za zbrinjavanje viška radnike. Riječ je o kreditu u iznosu od 13,5 milijuna kuna kod RBA na rok od godine dana, uz kamatu od 5,35 posto, a kao polog su date nekretnine.

Burilović je kazao kako daljnje reforme HGK slijede, druga faza se odnosi na okretanje prema članicama, stvaranje kvalitetnijeg i učinkovitijeg servisa prema gospodarstvu te daljnje uštede.

Skupština je danas donijela i jednoglasnu odluku o oslobađanju plaćanja članarine članica s područja stradalih u poplavi do kraja ove godine, a i sve su ostale odluke donesene jednoglasno.

Sa dnevnog reda skinuto je izvješće o radu HGK za 2013. godinu koje će se naći na dnevnom redu sljedeće Skupštine u rujnu.

Kako je pojasnio Burilović, razlog je jer nije završena inventura i popis imovine HGK. Financijski plan je završen, ali nije izložen danas jer nije gotova inventura, nema popisa imovine i samim tim i njene vrijednosti.

Burilović ne zna razlog zašto inventura nije napravljena s 31. prosincem prošle godine, on je na čelo Komore došao u travnju i dao je nalog da se inventura napravi. Posao je pri kraju, trebao bi biti gotov do sredine srpnja pa će onda financijsko izvješće za 2013. sa popisom i vrijednosti imovine biti predstavljeno na sljedećoj Skupštini, rekao je.

Na novinarski upit što će biti sa umjetninama koje Komora posjeduje kazao je kako će se one staviti u funkciju, razmišljaju i o vlastitoj galeriji. To je nešto s čim se u budućnosti Komora neće baviti, ali ono što posjeduju bit će stavljeno u funkciju, kazao je.

Upitan treba li se ići ka dobrovoljnom članstvu Burilović je kazao da ukoliko Komora postane kvalitetan servis, ukoliko za svaku kunu koju članica uplati daju kvalitetnu protuuslugu tada takvo pitanje više nitko neće postavljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close