Nakon što je sukob s lokalcima završio odlaskom britanskog investitora, cure novi detalji

Nick Colgan, osnivač Gardena koji je na svoje festivale svake godine u Tisno dovodio tisuće stranaca/Sanjin Strukić/PIXSELL Nick Colgan, osnivač Gardena koji je na svoje festivale svake godine u Tisno dovodio tisuće stranaca/Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlasnik kluba Vortex koji je dobio dozvolu za glasnu glazbu u jutarnjim satima ima i tvrtku Vibe Taxi, koja se reklamira kao specijalist za transfere na Garden festivale.

Iako se dobra suradnja s lokalnom zajednicom isticala kad su u pitanju festivali na lokaciji Garden u Tisnom, što je uz osnivača Gardena Nicka Colgana promicao i načelnik općine Ivan Klarin, događaji s početka tjedna otkrili su da animoziteti između britanskog investitora i lokalnih poduzetnika i političara traju godinama.

Čini se da su lokalci uspjeli istjerati Garden, nakon što Općinsko vijeće Tisnog dalo dozvolu za rad tvrtki Vortex i istoimenom klubu lokalnog poduzetnika i političara Maria Živkovića. Kako kažu iz Gardena, dozvole omogućavaju Vortexu da i između 7 i 12 ujutro od 15. lipnja do 1. rujna pušta glasnu glazbu, te tako onemogućava odmor gostima festivala.

"Temeljem pritužbi gostiju i inozemnih partnera kontinuirano smo upozoravali na to. Ovom odlukom onemogućeno nam je odgovorno poslovanje te ispunjavanje ugovornih obveza koje smo preuzeli. Zato The Garden tim od 2019. godine napušta Tisno", kažu. Colgan je potvrdio je da pregovaraju o novim lokacijama, nije isključeno i izvan Hrvatske.  Vortex je na plažu odmah uz Garden Resort stigao 2014., nakon što su lokalni ugostitelji shvatili da neće imati svoje šankove u Gardenu.

"Puštamo glasnu muziku jer za to imamo dozvolu i zato što imamo svoje partije. Za otvaranje sam dobio zeleno svjetlo od samog Klarina, jer Britanci nisu dali lokalnim ugostiteljima da rade šankove u Gardenu, a kad smo počeli raditi Colgan nas je počeo prijavljivati inspekcijama. Mnogim lokalcima Garden kvari posao jer nemaju pristup. Žao mi je da odlazi i što se nismo mogli dogovoriti", kaže Živković, koji je inače proljetos imenovan predsjednikom ogranka Hrvatske demokršćanske stranke u Tisnom.

Iako očito ima izlaznu strategiju, za Colgana i tim selidba neće biti besplatna. Osim što će godinu ranije raskinuti ugovor s tvrtkom Hostin, koja im je iznajmila lokaciju do 2019., postaju upitna dosadašnja ulaganja, koja su samo u ovoj godini uključila dodatne smještajne kapacitete, novi restoran, a u planu je bila i gradnja bazena.

Zato nije isključeno da je najava odlaska manevar koji je Colgan izveo kako bi osvijestio lokalce o svemu što mogu izgubiti. Jer upravo Tisno moglo bi iz ove priče izaći kao veći gubitnik. Garden je destinaciju transformirao, stavio je na svjetsku kartu festivala, pokrenuo letove za Zadar, investicije u apartmane koji su se sami punili. Lani je u Tisnom bilo 48 tisuća noćenja.

Neki su se već pokajali i javno: Vijećnik Silvio Šoda je prvo glasao za Vortex, a potom podnio ostavku na sve političke funkcije, shvativši da su "odsjekli ruku koja ih hrani". Priznao je i da su odluku dijelom donijeli i zbog atmosfere linča kojeg su se bojali ne glasaju li za Vortex. A pitanje je i kako će sljedeće godine sam Živković privući toliki broj gostiju u klub, ali i koga će prevoziti u svojoj taksi tvrtki Vibe Taxi Tisno, koja se reklamira kao specijalist za transfere na Garden festivale. 

Komentari (4)
 • count_zero
  count_zero 19:17 2.6.2018.

  Naći će se pametni primorci koji će Colganu plaćati samo da ostanu kod njih što dulje. Ne trebaš biti Einstein da shvatiš koja bi se lova počela vrtiti zbog Gardena unutar lokalne zajednice kroz samo par godina . Ali ne bi me čudilo ni da se Vortex ugasi. Mafija je napravila svoj potez. Hoće li riskirati daljnje ekscese i moguće uplitanje viših organa? Ili imati mir i siguran izvor zarade, pitanje je sada…

 • nekoime33
  nekoime33 18:55 2.6.2018.

  To je to. Oni bi imali svoje sankove u privatnoj firmi, prakticki reketarili. Ne platis reket, politika te srusi. Kako se to ono zove? Mozda organizirani kriminal?

 • Bon Scott
  Bon Scott 16:08 2.6.2018.

  Sitna varoš, sitni ljudi. Glavno da su se oni riješili uspješnog i pametnog stranca, na čijoj su grbači svi parazitirali. Nagodinu će svi kmečat gdje su im turisti, uključujući i vlasnika te birtije zbog koje je potjeran Garden.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve