Od 2019. obvezni vojni rok do 30 dana

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2017. u 08:26
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Budući vojni rok bio bi obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave.

Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj.

Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave. MORH, koji vodi Damir Krstičević,u taj projekt ne ide napamet, nego će konture projekta dobiti na proljeće, kada bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti zemlje.

– Moramo vidjeti koje nam nove sposobnosti u sigurnosnom sustavu trebaju – kaže Krstičević te potvrđuje da su veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitičkih i regionalnih ugroza, zaista potrebno vratiti obvezni vojni rok.

No, kako piše Večernji list, radi se o uvođenju tzv. light vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke. Stoga bi isprva taj vojni rok trebao trajati samo četiri tjedna, razmatra se varaijanta i obuke od samo tri tjedna.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ima smisla ako se ukine ….. prigovor savjesti.
Ako žele obučiti ljude vojnim vještinama ne trebaš za to uvoditi vojni rok …. to se organizira u domicilnim gradovima …..Ideš kao na posal …… tako bi bilo najjeftinije a i odaziv bi bio najveći.

kome je do zajednički sranja a pogotovo TUŠIRANJA ……. ljudi to ne vole pa kažu -prigovor savjesti –

Ovo ti je moderno doba ….. sateliti i dronovi

Za početak, kad se konsolidira država i sredi organizacija mora se uvesti rok od min 6 mjeseci…


Beamisleno. Ne ideja sama po sebi ali u vojarnama nema ni salate uz obrok a kamoli neke modernije tehnike i tehnologija s kojim bi se upoznali.

Varaš se, ima. Budući vojnici će se učiti lupati masnom šakom po stolu i taj krucijalni dio obuke će voditi i demonstrirati naša ugledna predsjednica u pauzama predavanja koja joj se održavaju na fakultetu (za vrijeme obilaženja i naslikavanja iste ispred dvorišnih ograda predsjedničkih rezidencija u drugim zemljama obuka će biti privremeno obustavljena).

Beamisleno. Ne ideja sama po sebi ali u vojarnama nema ni salate uz obrok a kamoli neke modernije tehnike i tehnologija s kojim bi se upoznali.

New Report

Close