Od 1 .travnja pojeftinjuje plin, godišnje uštede i do 700 kuna

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Konačna cijena plina ovisit će o svakom distributeru kojih u Hrvatskoj ima čak 34.

Od 1. travnja ove godine, cijene plina će opet pasti i donijeti znatne uštede građanima koji ga koriste. Cijene plina su već pale 1. travnja prošle godine između pet i devet posto, a ove godine bi pojeftinjenje trebalo biti čak 15 do 20 posto.

Kako javlja Novi list, zasad je informacija samo neslužbeno potvrđena u regulatornoj agenciji HERA koja određuje cijene, a službena odluka bi trebala biti objavljena sljedeći tjedan.

Konačna cijena plina ovisit će o svakom distributeru kojih u Hrvatskoj ima čak 34. Za najveći broj potrošača, onih u Zagrebu, cijena bi trebala pasti 20 posto, dok bi u Rijeci trebala pasti 16 posto, objavio je detalje Novi list pozivajući se na izvore iz regulatorne agencije. Zavisno od potrošnji, kućanstva plaćaju različite cijene plina, a ovaj postotak se odnosi na najveću skupinu potrošača, onih koji godišnje troše između 5000 i 25.000 kilovatsati. Po starom načinu obračuna, to su oni koji troše između 500 i 2700 kubičnih metara plina godišnje.

U slučaju pojeftinjenja od 20 posto, najveći dio Zagrepčana bi godišnje mogao uštedjeti i do 700 kuna na plinu ili oko 58 kuna na mjesec. Prosječno kućanstvo u Zagrebu troši oko 10.200 kilovatsati, a sada za to plaćaju 3.508 kuna. Po novim cijenama bi trebali plaćati 2807 kuna.

Komentari (1)
  • Pero7
    Pero7 18:53 13.3.2016.

    Lijepo vas molim nemojte lagati.

    Od kada je došla Milanovićeva Kukuriku vlada meni u domaćinstvu je plin poskupio za 63 %.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve