Od 1. siječnja uvodi se porez na nekretnine, građanima otpis duga do iznosa prosječne plaće

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"U cilju što uspješnije realizacije poreza na nekretnine, službe Ministarstva financija, a posebice Porezna uprava, intenzivno surađuju s Udrugom gradova i Udrugom općina i drugim institucijama kako bi implementacija poreza na nekretnine krenula od 1. siječnja 2018. bez stresova i nedoumica", proučio je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu subotnjem Jutarnjem listu kazao je da su porezni prihodi u prva dva ovogodišnja mjeseca dosegnuli 10,4 milijarde kuna ili 1,3 posto više nego u istom razdoblju lani, najavio je uvođenje poreza na nekretnine od 2018. i da uskoro slijedi prijedlog rješavanja problema blokiranih građana.

Prema preliminarnim podacima, ukupni proračunski prihodi u prva dva mjeseca ove godine iznosili su 17,6 milijardi kuna, pri čemu su porezni prihodi dosegnuli 10,4 milijarde, što je 1,3 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine, naveo je Marić.

"Pritom su prihodi od PDV-a porasli za 1,8 posto. Kad govorimo o prihodima od PDV-a u ovoj godini, treba imati na umu da smo od 1. siječnja ove godine snizili stopu PDV-a na struju i odvoz smeća te da smo vratili opću stopu PDV-a na ugostiteljske usluge. Međutim, valja imati u vidu činjenicu da usluge na koje smo smanjili stopu PDV-a nemaju sezonalni karakter, dok su ugostiteljske usluge najvećim dijelom sezonalnog karaktera, pa će se efekti vidjeti tek u narednim mjesecima", rekao je Marić.

Kazao je i da se bilježi pad prihoda od trošarina na duhan i duhanske prerađevine, što je, po svemu sudeći, rezultat smanjenja potrošnje cigareta uslijed povećanja trošarina, ali i antipušačke kampanje.

Kao bitno, Marić ističe rast prihoda od doprinosa na plaću za 3 posto, što se zahvaljuje rastu zaposlenosti i nominalnom rastu plaća.

Rashodna strana proračuna, pak, u skladu je s planom, izjavio je, pri čemu su rashodi u prva dva mjeseca izvršeni u iznosu od 19,4 milijarde kuna, što je 1,1 milijardu više nego u istom razdoblju lani.

Kako ističe, to povećanje prvenstveno se odnosi na subvencije za poljoprivredu, jer se već u veljači, umjesto u travnju, isplatilo veći dio subvencija za poljoprivredu za prvi dio godine.

Što se tiče 2016. godine, Marić je ponovio da zadnji preliminarni podaci pokazuju da je deficit opće države na razini 1 posto BDP-a, što je niže od rebalansom planiranih 1,6 posto.

Porez na nekretnine od 1. siječnja 2018.

Ministar je istaknuo i da se od 1. siječnja 2018. uvodi porez na nekretnina kao zamjena za komunalnu naknadu.

"U cilju što uspješnije realizacije poreza na nekretnine, službe Ministarstva financija, a posebice Porezna uprava, intenzivno surađuju s Udrugom gradova i Udrugom općina i drugim institucijama kako bi implementacija poreza na nekretnine krenula od 1. siječnja 2018. bez stresova i nedoumica", proučio je Marić.

Najavio je još jedan važan projekt na kojem se radi – rješavanje problema blokiranih građana. Po podacima Fine, blokirano je 327.000 građana, a njihov ukupni dug iznosi 40,2 milijarde kuna.

"Podsjetio bih da smo pred izbore obećali otpisati dug građanima do iznosa prosječne plaće i to dug prema državi, jedinicama lokalne samouprave, državnim i komunalnim tvrtkama. Obećanje ćemo ispuniti i provesti kroz zakonsko rješenje", rekao je Marić.

Istaknuo je i da se razmatra mogućnost i način kako bi se zakonskim mjerama potaknuo otpis duga građanima i od drugih vjerovnika, kao što su banke, kartičari, telekomi i drugi jer je, kazao je Marić, najveći broj građana došao u blokadu upravo zbog duga prema drugim vjerovnicima, a ne prema državi. 

"S prijedlogom zakonskog rješenja izaći ćemo u skorije vrijeme", istaknuo je, među ostalim, ministar Marić u intervjuu za Jutarnji list.

Komentari (12)
 • Romel
  Romel 20:57 19.3.2017.

  [quoteKad je milanovic dosao na vlast bilo je 4000 blokiranih.
  Kad je otisao bilo je 300.000 blokiranih.

  …i 100 milijardi vi§e duga!]

  Dobro je to što je gornja granica za mogući broj blokiranih negdje na oko 4 000 000.
  Loše je to što je za milijarde samo nebo granica.

  ovo je strašno ozbiljan problem i porez na nekretnine svakako mora biti temeljto javno raspravljen i donesen (srušen) na referendumu

  Ovaj porez je vrlo opasan i mogao bi dodatno napuniti avione,autobuse i vlakove iz Hrvatske za inozemstvo putnicima sa kartom u samo jednom smjeru.
 • Barbosa
  Barbosa 18:54 19.3.2017.

  Barbosa


  porez na nekretnine je bjanko zadužnica kojom hr građani svojom cjelokupnom imovinom, pod prijetnjom ovrhe, jamče za sve političarske ideje i ambicije

  jesmo li baš toliko uvjereni u njihovo poštenje i sposobnsti da bi imslijepo isporučili svu svoju ,i sadašnju i buduću, osobnu i obiteljsku stečevinu?

  samo se zapitajte, da li bi svome vlastitom djetetu, kojemu najbolje želimo i do kojega nam je najviše stalo, bezpogovorno dali na upravljanje svoje financije, vozila i nekretnine da ćini s time što god mu padne na pamet a da bi nekompetentnim neradnicima i hoštaplerima koji se nazivaju političarima, na slijepo i šutke isporučili svu svoju ,i sadašnju i buduću, osobnu imovinsku sigurnost i obiteljsku stečevinu ???

  radi čega bi to napravili…općeg dobra, mirovina, zdravstva, izgradnje parkića, nogostupa i kanalizacija, sanadera, plenkovića, milanke i milanovića, radi pernara i lovrinvića, šeksa i grbina, zato jer to traži EK….

  ovo je strašno ozbiljan problem i porez na nekretnine svakako mora biti temeljto javno raspravljen i donesen (srušen) na referendumu i nikako drugačije!

 • Kirin
  Kirin 18:35 19.3.2017.

  posmatrac


  Kad je milanovic dosao na vlast bilo je 4000 blokiranih.
  Kad je otisao bilo je 300.000 blokiranih.

  …i 100 milijardi vi§e duga!
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!