Nova znanja i realno poslovno okruženje prednost su radne prakse u HZZ-u

Autor: Marta Duić , 07. kolovoz 2014. u 22:03
Alen Slivka (Foto: Goran Jakuš/PIXSELL)

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je zaposleno 54 radnika s invaliditetom i tjelesnim oštećenjima.

Hrvatski zavod za zapošljavanje jedan je od partnera projekta Iskustvo zlata vrijedi te su omogućili praksu studentu Alenu Slivki, koji pohađa interesni studij na Visokoj poslovnoj školi Libertas. Alen je student pete godine menadžmenta unutarnje i međunarodne trgovine, te ga od diplome dijeli još samo tri ispita i diplomski rad. Odjel statistike Središnjeg ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, odjel je na kojem Alen proživljava svoja prva poslovna iskustva, stječe nova znanja i znanja stečena na fakultetu koristi u praksi i realnom poslovnom okruženju.

DOP i HZZ

U okviru rada Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje potiče se zapošljavanje osoba s faktorima otežane zapošljivosti. Jedna od najbrojnijih skupina kojoj je uvelike otežan pristup tržištu rada su osobe s invaliditetom.Dvojbi oko sudjelovanja u projektu Iskustvo zlata vrijedi nisu imali jer ovaj projekt Poslovnog dnevnika potiče upravo ono za što se i Hrvatski zavod za zapošljavanje zalaže. Dodatno problematiziranje statusa osoba s invaliditetom i poticanje njihovog ravnopravnog sudjelovanja u društvu, što je bio jedan od ciljeva ovog projekta, također je u djelokrugu  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. “Hrvatski zavod za zapošljavanje već niz godina djeluje u smjeru poticanja zapošljavanja i olakšavanja pristupa tržištu rada za osobe s invaliditetom, ponajprije djelovanjem svojih savjetnika za zapošljavanje posebno specijaliziranih za rad s osobama s invaliditetom ali i sudjelovanjem u projektima koji se bave navedenom tematikom˝, naglasili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Više vrsta obrazovanja

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je zaposleno 54 radnika s invaliditetom i tjelesnim oštećenjima. “Zaposleni su na raznim poslovima kako na razini srednjoškolskog obrazovanja tako i na poslovima visoko školskog obrazovanje. Rade na radnom mjestu stručnog savjetnika za zapošljavanje, stručnog savjetnika za prava za vrijeme nezaposlenosti, administrativnog referenta, računovodstvenog referenta, telefoniste˝, pohvalili su se u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ističući kako čine doista mnogo kada je zapošljavanje osoba s invaliditetom u pitanju. Alen je sretan što se odlučio uključiti u projekt Poslovnog dnevnika i što su ga odabrali kao jednog od studenata koji je dobio radnu praksu. ˝Za projekt Iskustvo zlata vrijedi saznao sam preko interneta, a odlučio sam se prijaviti jer sam imao dosta slobodnog vremena preko ljeta pa da spojim ugodno s korisnim i usput naučim nešto novo˝, pojasnio nam je Alen svoje motive za prijavu na projekt Iskustvo zlata vrijedi.

Alen praksu obavlja u Odjelu statistike Središnjeg ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Djelokrug rada Odjela statistike je statističko praćenje registrirane nezaposlenosti i zapošljavanja, a to ukratko obuhvaća obradu podataka, izradu statističkih izvještaja, promemorija, publikacija, te pripremu i provedbu statističkih istraživanja kako bi omogućili pouzdano i pravovremeno informiranja javnosti o stanju i promjenama u području nezaposlenosti i zapošljavanja. Na naše pitanje koji su mu radni zadatci, Alen nam je spremno s par klikova miša pokazao kako prati statističke podatke o nezaposlenosti. “Zadaci su mi pratiti nezaposlenost, ulaske u evidenciju, izlaske iz evidencije, slobodna radna mjesta, broj nezaposlenih po županijama, izvlačenje tablica s time. Uglavnom statistika, čista statistika˝, nasmijao se Alen.

Prvih par dana proteklo je u upoznavanju  sa sistemom rada, odgovornostima koje njegov posao nosi, a sada svakodnevno pomaže i daje svoj doprinos radu Odjela statistike. Kroz samostalno pretraživanje podataka, izradu tablica i komentara sukladno zahtjevima i potrebama vanjskih korisnika podataka Alen je upoznat s radom na mrežnoj aplikaciji Statistika on-line. “Posao me nimalo ne umara jer je radna atmosfera dobra. Nekad napravim sve što trebam kroz sedam, a nekad kroz osam sati. Fleksibilno mi je radno vrijeme što mi posebno odgovara˝, pohvalio se Alen.

Osim čiste statistike i obrade tablica Alen  za vrijeme prakse radi na upoznavanju s pojmovima iz područja tržišta rada, izvorima podataka, metodologije prikupljanja, obrade i prezentiranja podataka o nezaposlenosti i zapošljavanju, te na sadržaju publikacija Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

˝Što se tiče statistike i izračunavanja podataka smatram da će mi to dosta koristiti s obzirom na to da ovakve stvari na fakultetu nisu baš toliko detaljne i zastupljene. Ovdje se sve provlači kroz statistiku koju sam do sada rijetko koristio, a  sad se već sjajno snalazim˝, izrazio je zadovoljstvo s naučenim Alen.

Nova iskustva nakon fakulteta

Radna praksa i nadopunjavanje znanja stečenih na fakultetu kroz praksu izvrsna su prilika da se studenti izdvoje od ostalih i steknu nova iskustva koja su neophodna u realnom radnom okruženju. “Mislim da bi se na ovakvom poslu uvijek uspio snaći. Što se tiče cjelokupnog projekta dobra je to ideja, ali mislim da se realizacija mogla napraviti malčice drugačije˝, konstatirao je Alen dajući i Poslovnom dnevniku upute što bi trebali promijeniti iduće godine. Svoj posao  shvaća ozbiljno, što je veliki plus kod poslodavaca.

“Zadovoljni smo njegovim savjesnim pristupom radu, komunikativnošću i korektnom suradnjom s kolegicama unutar Odjela. Vjerujemo da je ovakav oblik suradnje korisno iskustvo kako za studenta koji u skoro vrijeme ulazi u svijet rada tako i za Zavod koji promiče povećanje zapošljivosti svih osoba na tržištu rada, ˝ istaknuli su iz Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zadovoljstvo Alenovim radom.˝Radni kolektiv je sjajan, drže me ko kap vode na dlanu kako bi se reklo. Kad mi treba pomoć oko nečeg uvijek su tu i spremni”, komentirao je Alen svoje nove radne kolege.

S poslodavcima se dogovorio da će radna praksa  trajati mjesec dana. Kako sam kaže daljnja očekivanja nema, sve ćemo još vidjeti. “Nažalost stanje u državnom sektoru je loše tako da je teško da ću ostati na ovoj poziciji, no što budućnost nosi nikad ne možemo znati˝, zaključio je Alen.

Komentirajte prvi

New Report

Close