Nogomet teško može biti alibi za mršav turistički start srpnja

Autor: Radmila Kovačević/VL , 17. srpanj 2018. u 15:00
Kao da se višak gostiju koji je Hrvatsku lani 'mučio', prije očekivanog prelio Turskoj i EgiptuD. MARUŠIĆ/PIX

Noćenja tek 1% više nego lani, ali je gostiju 3% manje.

Za razliku od lani na Jadranu se, unatoč tome što smo na pragu same špice sezone, bez problema može naći slobodna soba. Domaćini više nisu u komotnoj poziciji da se gotovo za svaki krevet natječu po dva gosta. Brojke iz prvih desetak dana sedmog mjeseca otkrivaju da je turista do 15. srpnja bilo dva milijuna, a noćenja 13 milijuna. Buma nema, noćenja je jedan posto više nego lani u tom razdoblju, a gostiju – tri posto manje. U Hrvatskoj turističkoj zajednici vjeruju da će sad po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji mnogi krenuti na putovanja i poručuju kako udarni vikendi tek slijede.

Mnogi u branši ne bi potpisali takav rasplet. Nogomet teško da može biti alibi za mršav start srpnja, nakon lipnja s navlas istim brojem noćenja kao lani. Naši najbrojniji gosti Nijemci odavno su ispali, a nije bilo vjerojatno da Austrijanci, Slovenci, Talijani ili Česi pomiču svoje planove za odmor zbog nogometa. Nešto individualnih gostiju vjerojatno je ukralo loše vrijeme, ali čini se da se višak, koji je Hrvatsku lani mučio, prelio Turskoj i Egiptu prije očekivanog.

Turska u ovoj godini računa da će nadmašiti i rekordnih 36,8 milijuna turista iz 2014. Vjeruju da će godinu do kraja ispratiti s plusom od 15-20 posto. Brojke rastu i Egiptu, koji je lani ugostio 8,3 milijuna stranaca. Cijeli Mediteran uvelike se oslanja na Europljane, a u egipatskom turizmu trljaju ruke jer im brojke najbrže rastu u Njemačkoj. Domaće turističke vlasti smatraju da za sezonu kod nas nema veće prijetnje. Ministar turizma Gari Cappelli u intervjuu nam je izjavio da do kraja 2018. očekuje pet do sedam posto više turista nego lani. Prvih šest mjeseci s 12 posto više gostiju i 10 posto više noćenja bio tek repriza lanjskog) davalo je razloga za optimizam.

 

13 milijuna

noćenja ostvareno do 15. srpnja u Hrvatskoj, i 2 milijuna gostiju

“Nije to dovoljno. Ipak se u srpnju i kolovozu, kad se odvija 60-ak posto prometa, vodi glavna bitka za sezonu. Uvjeren sam da hiperpotražnje kakvu smo imali lani i zbog koje smo imali i problema nema zbog Turske i Egipta. Nemamo isti proizvod kao te zemlje, ali ljudi gledaju i cijene, uspoređuju, biraju. Lani su naši hotelijeri osjetno podigli cijene i bez problema su punili sobe. Nemamo im što zamjeriti, no čini se da te cijene ove godine nemaju istu prođu”, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK i vlasnik turoperatora Uniline.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Trebao je autor malo se potruditi pa dati podatke za druge turisticke zemlje oko nas.
Ako je i u Italiji, Francuskoj i Spanjolskoj slicno kao kod nas, ok, onda mozda ima smisla da su Turska i Egipa i slicni povukli goste, ali ako talijani i drugi imaju pluseve, a mi minuse, onda teza ne stima

A sto se cijena i odnosa demand/supply tice….nedavno,sam citao da smo povecali kapacitete ove godine za 6,5% (u broju kreveta)..
To bi znacilo da bi i demand isto tu negdje treba rasti da bi generalno zadrzali cijene inace ce prosjecne cijene poceti padati (govorim o prosjeku…onaj tko je dizao kvalitetu sigurno je digao i cijene)

To je bazicna fundamentalna analiza…

Trebao je autor malo se potruditi pa dati podatke za druge turisticke zemlje oko nas.
Ako je i u Italiji, Francuskoj i Spanjolskoj slicno kao kod nas, ok, onda mozda ima smisla da su Turska i Egipa i slicni povukli goste, ali ako talijani i drugi imaju pluseve, a mi minuse, onda teza ne stima

Nogomet se može gledati i na godišnjem. Kod nas cijene ne prate ponudu i uslugu. Egiptu i Turskoj se ponovo vraćaju gosti. Nije dobro kad se precijeni. Nismo mi toliko poželjni, koliko smo bili izbor zbog sigurnosti.

Domaćih gostiju nije bilo jer su svi gledali svjetsko prvenstvo i to je to. I sam sam prije išao početkom 7 mjeseca a sada idem poslije 15. 8. A dobar dio mojih prijatelja je iz istih razloga ostao kući i promjenio termin.

New Report

Close