Njihovi solarni moduli postali su hit u svijetu a u planu je i povećanje broja zaposlenih

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2015. u 13:47
Licencirana fotografija Foto: Solvis

Tvrtka Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarnih modula za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti.

Tvrtka Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarnih modula za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti. U gradnju tvornice uloženo je oko 45 milijuna kuna, a s proizvodnja je krenula 2009. Tvrtka je u počecima imala oko 40 radnika, a danas je u Solvisu zaposleno 140 radnika. Solvis se orijentirao na razvoj tehnologije i proizvodnju visokokvalitetnih panela zbog čega je tvrtka postala prepoznatljiva na stranom tržištu.

„Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta bitno je da imamo i da potičemo tvrtke poput Solvisa koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji koja manje onečišćuje. Solvis proizvodi solarne module za proizvodnju električne energije i 90% prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Tvrtka ima u planu sagraditi i fotonaponsku elektranu iz koje bi proizvodila električnu energiju potrebnu za vlastiti rad za što će dobiti državne poticaje“ – izjavio je nakon današnjeg obilaska varaždinske tvrtke Solvis ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Fond za zaštitu okoliše i energetsku učinkovitost sufinancirao je pokretanje tvrtke sa milijun kuna. U Fondu se trenutno priprema i ugovor za sufinanciranje gradnje fotonaponske elektrane vrijedne 430.000 kuna iz koje bi se proizvodila električna energija za tvrtku.

„Ove godine realiziramo dva projekta obnovljivih izvora energije. U turističkom sektoru raspisali smo javni poziv za vlasnike hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata za ugradnju solara. Za poslovni sektor i javne ustanove raspisali smo javni natječaj za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije te smo odobrili 67 projekata. Zbog kvalitete i brojnosti projekata inicijalnih 18 milijuna kuna poticaja za taj natječaj povećali smo na 46 milijuna“ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Tim projektima poslovnom sektoru omogućuju se poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima. Projektima poticanja korištenja obnovljivih izvora energije stvaraju se i preduvjeti za rast potražnje za proizvodima tvrtki poput Solvisa.

„Lani smo ostvarili prihode od 90 milijuna kuna, a ove godine prihodi će porasti na 160 milijuna. Naše solarne module izvozimo u 14 zemalja EU, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Južnoafričku Republiku. Oko 10% prihoda ostvarujemo i na domaćem tržištu te očekujemo da će potražnja za našim proizvodima porasti i zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije“ – izjavio je predsjednik Uprave Solvisa Stjepan Talan.

U Solvisu za tri do pet godina planiraju udvostručiti proizvodnju i povećati broj zaposlenika za 30 do 50%.  Ugradnja solarnih modula je isplativa jer imaju zagarantirani rok trajanja od 25 godina. Za jednu obiteljsku kuću u kojoj živi četveročlana obitelj dovoljan je manji sustav koji stoji oko 30.000 kuna, a uštedama na energentima ta se investicija može vratiti i za 8 godina.

U sklopu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kojeg je bio raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, građani su se mogli javiti i za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Stiglo je više od 12.000 zahtjeva građana, trenutno je odobreno više od 7500 projekata, među kojima je i ugradnja 321 solara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma, nije se tekst niti otvorio, a ja sam znala čija je tvrtka..
Bravo Talan!

Koliko bi se radnih mjesta sačuvalo da je država tekstilnu industriju zaštitila carinom u visini od preko 45 posto ???

New Report

Close