Njemačka nudi posao i strukovno obrazovanje mladim Španjolcima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2013. u 14:12
Photo: EPA/Zipi

Njemačko-španjolski dogovor sastavni je dio šireg europskog nastojanja da se poveća mobilnost na tržištu rada na recesijom pogođenom kontinentu

Ministrice rada Njemačke i Španjolske Ursula von der Leyen i Fatima Banez potpisale su u Madridu sporazum prema kojem će Njemačka ponuditi posao odnosno strukovno obrazovanje za 5.000 nezaposlenih mladih Španjolki i Španjolaca godišnje, piše Financial Times.

Sporazum odražava sve izraženiju zabrinutost Berlina i drugih europskih prijestolnica zbog socijalne krize u zemljama kao što je Španjolska, gdje stopa nezaposlenosti mladih sada iznosi 57 posto. Ujedno očituje sve veću njemačku potrebu za kvalificiranim radnicima zbog demografskih promjena i snažnih gospodarskih aktivnosti, konstatiraju u FT-u.

Njemačko-španjolski dogovor sastavni je dio šireg europskog nastojanja da se poveća mobilnost na tržištu rada na recesijom pogođenom kontinentu, gdje jezične barijere i kulturološke razlike još uvijek radnicima otežavaju nalaženje posla izvan domovine.

Oko 1,8 milijuna Španjolaca u dobi do 30 godina ne može naći posao, pa analitičari ističu da ponuđenih 5.000 radnih mjesta samo po sebi vjerojatno bitno ublažiti problem.

Španjolska i njemačka ministrica najavljuju u zajedničkom priopćenju dodatne mjere za poboljšanje izgleda za zapošljavanje mladih u obje zemlje.

Broj Španjolaca koji traže posao u Njemačkoj bilježi snažan rast u posljednjih nekoliko godina, iako je i dalje mali u odnosu na ukupan broj nezaposlenih Španjolaca.

Samo 43.548 španjolskih radnika bilo je na kraju prošle godine registrirano u njemačkom sustava socijalne sigurnosti, u odnosu na ukupno šest milijuna nezaposlenih Španjolaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close