Njemačka bi mogla ostati bez 100.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2019. u 09:07
Foto: Getty Images

U smislu broja zaposlenih, najveći učinak mogao bi se osjetiti u tvornici Volkswagena u Wolfsburgu i u BMW-ovoj tvornici Dingolfing-Landau u Bavarskoj.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma mogao bi koštati Njemačku 100.000 radnih mjesta, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u nedjelju u listu Welt am Sonntag.

"Ni u jednoj drugoj zemlji učinak na ukupnu zaposlenost nije tako velik kao u Njemačkoj", rekao je jedan od autora Oliver Holtemoeller.

Studija uzima u obzir samo one rizike za gubitak radnih mjesta koji su rezultat pada izvoza zbog novih carina na uvoz u Britaniju u slučaju nereguliranog brexita, a ne uzima u obzir primjerice rizike za tržište rada zbog gubitka interesa u ulaganja.

U Njemačkoj, automobilska industrija će vjerojatno najviše biti pogođena smanjivanjem izvoza u slučaju nereguliranog brexita.

U smislu broja zaposlenih, najveći učinak mogao bi se osjetiti u tvornici Volkswagena u Wolfsburgu i u BMW-ovoj tvornici Dingolfing-Landau u Bavarskoj.

Po studiji, oko 500 zaposlenika moglo bi biti pogođeno u Wolfsburgu a 265 u BMW-ovom postrojenju.

Stručnjaci s Instituta Halle za ekonomska istraživanja (IWH) i Halle-Wittenberg instituta Martin Luther uočili su najveći rizik za savezne države Baden-Wuerttemberg, Bavarsku i Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, a umalo nijedno radno mjesto nije u opasnosti u istočnoj Njemačkoj.

Osim Njemačke, u studiji se kaže da bi Francuska mogla biti jako pogođena brexitom bez sporazuma, s oko 50.000 radnih mjesta koja su u opasnosti.

U Kini, u opasnosti ih je nešto manje od 59.000.

Mjereno u odnosu na ukupan broj stanovnika, učinci bi bili najveći na Malti i u Irskoj.

Po studiji, 612.000 ljudi širom svijeta moglo bi izgubiti posao u slučaju brexita bez sporazuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close