Nijemci na nogama: “Kako mislite imati i turizam i platforme?”

Autor: Radmila Kovačević/VL , 10. ožujak 2015. u 10:07
Bušotine, odnosno tankeri, čine se većom prijetnjom za imidž nego za okoliš/D. Marušić/PIXSELL

Barem jednom dnevno pitanja o bušotinama i Jadranu odslušaju i u ljubljanskom uredu HTZ-a.

Aktualne rasprave i dvojbe oko mogućih novih bušotina u našem Jadranu strelovito su se proširile izvan hrvatskih granica.

Osim službene Italije, koja je već pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš, unatoč tome što u Jadranu sami imaju deset puta više istražnih bušotina od Hrvatske, spominjanje bušotina, platformi, nafte iritira i mnoge europske turiste. "Pa jesu li vaši normalni? Imate najčišće more u Europi i sad biste radili platforme?! Morate se izboriti da se to ne dogodi! Kako mislite imati i turizam i platforme? Je li to stvarno istina?", samo su neka od pitanja koja posljednja dva-tri tjedna slušaju hrvatski turistički predstavnici u Njemačkoj.

Hrvatsku za odmor mnogi biraju zbog imidža zemlje prekrasnog krajolika i čistog mora, a upravo prirodi, kako je posvjedočilo i posljednje istraživanje Instituta za turizam, i daju najviše ocjene. Mogućnost da se to nagrdi ili ugrozi smeta i običnim kupačima i nautičarima, a naročito su se uznemirili upravo najbrojniji hrvatski gosti, Nijemci. Poznati su po visokoj ekološkoj osviještenosti i lako se angažiraju oko takvih tema, a pritom prate što se događa u zemljama u koje putuju, kažu u uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Frankfurtu.

Barem jednom dnevno čuđenje i pitanja o bušotinama i Jadranu odslušaju i u ljubljanskom uredu HTZ-a. Ni tamošnji mediji i turisti nisu za to. Misle da je posrijedi potencijalna opasnost za more koje dijele s Hrvatskom, kaže direktor slovenskog HTZ-a Goran Blažić. Hrvatski turistički predstavnici zasad nemaju stručne odgovore o tome da eventualnih deset novih istražnih bušotina tek neznatno može pridonijeti postojećim rizicima u Jadranu. U opticaju su proturječne informacije i bušotine se na trenutke čine većom prijetnjom za imidž nego za okoliš. To više ministar Darko Lorencin tu temu ne bi smio pred novinarima otklanjati uz lakonsko: "Mislim što i premijer".

Četiri godine borbe

Lanzarote otjerao naftaše 

Nakon četverogodišnje borbe stanovnici španjolskog otoka Lanzarote proglasili su pobjedu: konzorcij Repsol objavio je da obustavlja bušenje morskoga dna zbog nafte. Otkako je, naime, prije četiri godine španjolski kralj dao dozvolu konzorciju koji predvode njemački RWE i australski Woodside, tisuće otočana i nihovih gostiju organizirali su mnoge prosvjede da bi zaštitili prirodu. U akciju su se uključile i turističke agencije iz Velike Britanije, Njemačke i skandinavskih zemalja, koje strahuju da bi jedna ekološka katastrofa uništila turizam na otočju.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Boje se da nebi i mi zaradili nešto novaca i malo vratili duga, tj. boje se da za 20 godine nećemo biti klijenti u njihovim bankama. Nitko se nije zapitao dali će stvarno more biti “zagađeno” zbog 100 platformi? (Na drugoj strani ih ima preko 100 jel?) Otvorite udžbenike zemljopisa i proučite strujanje jadrana pa ćete vidit zašto je “turizam na ovoj strani obale”. To je br1, a s druge strane, ozbiljnije zagađenje može biti samo ukoliko dođe do nekakve katastrofe na nekoj platformi, a nafta se ionako može expresno očistit sa mora ;).
Nemojte bit naivni i vjerovat u ovakve članke.

Moramo sačuvati čisti Jadran. Nijemcima.
Zna se kako treba voditi zabavni park. Čisto more, puno zabave i učinkovito rješavanje otpada. Još samo treba ukloniti domoroce da ne uživaju bez ulaznice….

Ako u HTZ-u moraju odgovarati na takva pitanja, onda neka odgovore na pitanje pitanjem: KAKO TO DA JE NJEMACKA KAO JEDNA OD NAJMIROLJUBIVIH EVROPSKIH NACIJA JEDAN OD NAJVECIH IZVOZNIKA ORUZJA NA SVIJETU?

sada će njima naš premijer održati lekciju, otkuda oni znaju bolje od Trubeslige

New Report

Close