Nepovoljne vremenske prilike podigle cijene hrane u listopadu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2015. u 12:31
Foto: Robert Anić / Pixsell

Cijene hrane porasle su u listopadu na međunarodnim tržištima.

Cijene hrane porasle su u listopadu na međunarodnim tržištima, poduprte nepovoljnim vremenskim prilikama, utvrdila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO, snizivši ujedno procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini.

FAO-v indeks cijena hrane iznosio je u listopadu u prosjeku 162 boda, što znači da su cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porasle 3,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj su razini još uvijek manje 16 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene šećera, iskazane u skoku odgovarajućeg indeksa za 17,2 posto u odnosu na rujan, pod utjecajem bojazni da će obilne kiše u glavnim proizvodnim regijama u Brazilu nepovoljno utjecati na urod šećerne trske. Paralelno se strahuje da bi suša mogla nepovoljno utjecati na urod u Indiji i na Tajlandu.

Nepovoljne vremenske prilike potaknule su i rast cijena biljnih ulja u listopadu, za 6,2 posto u odnosu na rujan, temeljem strahovanja da će El Nino smanjiti opskrbu palminim uljem iz Indonezije u idućoj godini. Vrijeme je usporilo i sadnju soje u Brazilu, tumače u FAO-u.

Indeks koji mjeri cijene mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 9,4 posto zbog bojazni da će se proizvodnja mlijeka u Novom Zelandu smanjiti u aktualnoj sezoni a dodatni su poticaj bile i više izvozne cijene mliječnih proizvoda u Europskoj uniji. Cijene mlijeka u prahu poskočile su na mjesečnoj razini gotovo 21 posto a značajnije povećanje zabilježeno je i kod svih ostalih proizvoda u toj kategoriji prehrambenih proizvoda.

Većina cijena koje se koriste za izračun indeksa cijena mesa nije bila dostupna. Cijene žitarica porasle su u listopadu skromnih 1,7 posto u odnosu na rujan, pri čemu su u FAO-u kao glavni faktor rasta izdvojili više cijene pšenice i kukuruza.

Snižena prognoza proizvodnje žitarica

Agencija za hranu i poljoprivredu ujedno je u odvojenom ažuriranom izvješću blago snizila prognozu globalne proizvodnje žitarica, na 2,53 milijarde tona, što je 1,1 posto manje u odnosu na prošlogodišnju rekordnu razinu.

Snižena prognoza dijelom odražava prigušena očekivanja uroda kukuruza u Indiji i Ukrajini, ponajprije zbog nepovoljnih vremenskih prilika, napominju u FAO-u.

Ujedno su podigli prognozu globalne proizvodnje pšenice, na 736,2 milijuna tona, sa 734,8 milijuna tona prognoziranih u prethodnom izvješću, najvećim dijelom zbog većeg uroda u Europskoj uniji no što se dosada očekivalo.

Očekuju i da će svjetske zalihe žitarica ostati na solidnoj razini, pri čemu bi zalihe pšenice trebale dodatno porasti, na najvišu razinu u 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close