Nemate posao? Postanite planinski vodič i uronite u pustolovinu

Autor: Marija Crnjak , 02. listopad 2013. u 15:04
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska je dobila prvih 30 planinskih vodiča s međunarodnom licencom. Petra Bulić otkriva koliko košta i kako izgleda obuka.

Hrvatska je konačno dobila prve profesionalne planinske vodiče osposobljene prema međunarodnim standardima, čime se otvaraju brojne mogućnosti za razvoj pustolovnog turizma. U organizaciji Saveza gorskih vodiča Hrvatske i Hrvatske olimpijske akademije, promocija prve generacije planinskih vodiča osposobljenih prema kriterijima za međunarodnu licencu biti će održana u četvrtak, a licencu je do sad zaslužilo tridesetak polaznika iz Hrvatske. 

Kako pojašnjavaju u Savezu gorskih vodiča, riječ je o programu stručnog osposobljavanja kojega provode Hrvatska olimpijska akademija i njen stručni partner Savez gorskih vodiča Hrvatske, koji je 2012. godine postao punopravna članica međunarodne organizacije Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA), jedne od samo dvije organizacije u svijetu koje izdaju međunarodno priznate licence za planinsko-gorsko vođenje. Inače, to je djelatnost koju propisuje Zakona o pružanju usluga u turizmu, i podrazumijeva komercijalno vođenje, za razliku od planinarskih vodiča koji imaju dozvole za nekomercijalno odnosno volontersko vođenje unutar planinarskih društava i klubova. Licencirani planinski vodiči stoga su i potencijalni poduzetnici koji turiste mogu voditi po planinama, i to ne samo u Hrvatskoj.

Nova generacija planinskih vodiča – osim što su završili program stručnog osposobljavanja i time ispunjavaju zakonske propise o uvjetima pružanja usluga u pustolovnom turizmu – stekla je i pravo na licencu 'International Mountain Leader', koju već nose tisuće članova u Švicarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Poljskoj… Svi oni završili su osposobljavanje temeljeno na zajedničkoj 'platformi' standarda UIMLA-e, koja je sad uključena i u program koji provode Hrvatska olimpijska akademija i Savez gorskih vodiča Hrvatske.

Ova međunarodna licenca, inače, podrazumijeva uslugu planinskog vođenja u uvjetima u kojima nije potrebno korištenje alpinističke opreme, što gotovo u potpunosti pokriva hrvatske planinarske destinacije. Stručno osposobljavanje za zvanje planinskog vodiča, osim orijentacije i ostalih vještina neophodnih za siguran boravak u planini – od prve pomoći i meteorologije do pravilne prehrane i opreme – uključuje i jačanje vještina neophodnih za rad s ljudima – komunikacijske i liderske vještine, upravljanje grupnom dinamikom, rješavanje konflikata… Uvjeti za obnavljanje licencije osiguravaju pak kontinuiranu kvalitetu rada, stoji u objavi Saveza gorskih vodiča. 

Među licenciranim planinskim vodičima je i Petra Bulić, buduća poduzetnica u pustolovnom turizmu koja je inače završila Filozofski fakultet i čitavu karijeru provela radeći kao novinarka i urednica u različitim hrvatskim medijima. Petra nam otkriva da je njezina obuka za planinskog vodiča trajala oko tri godine i koštala ju je sve skupa, uz sve troškove rada na terenu, oko 10 tisuća kuna.   

"Obuka je vrlo široka i obuhvaća teorijski dio koji je zajednički svim sportovima, od sportske medicine i fiziologije do teorije treninga. Potom se prelazi na stručni dio uz bar 25 dana na terenu, koji obuhvaća alpinistički i penjački tečaj. Uči se između ostalog kako osigurati klijente u slučaju da imaju problem s prelaskom neke strmije etape, ako se prepadnu na strmini. Praksa uključuje i orijentacijski tečaj i tečaj općeg vođenja, uključujući sve elemente sigurnog kretanja i vođenja za grupe ljudi. Naime, ljudi se na godišnjem odmoru ponekad ponašaju kao mala djeca, što na planini nosi rizik, pa je vođenje grupe zahtjevnije nego vođenje u gradovima recimo. Važne su i komunikacijske vještine kako bi se što bolje rješavali konflikti unutar grupe", pojašnjava Petra Bulić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

…ako nemate kruha,jedite kolače…[emo_zloban]

Ruganje….!?

[emo_zloban][emo_zloban]

New Report

Close