Nekretnine bez energetskog certifikata ipak mogu na internetske oglasnike

Autor: Marija Brnić , 06. siječanj 2014. u 22:00
Rijetki su prodavatelji nekretnina s energetskim certifikatom/D. Jaramaz/PIXSELL

Prema Ministarstvu kulture specijalizirani internetski portali za oglašavanje ne smatraju se medijima, pa se zabrana na njih ne odnosi.

Bura koju je podiglo uvođenje kažnjavanja agencija za posredovanje nekretninama zbog medijskog oglašavanja objekata bez energetskog certifikata počinje se stišavati.

Resorno Ministarstvo graditeljstva objavilo je na svojim internetskim stranicama, i prije nego je to ministrica Anka Mrak Taritaš bila najavila, tumačenje Ministarstva kulture o tome što se točno smatra pod medijima, odnosno kada će biti zabranjeno eventualno oglašavanje necertificiranih nekretnina.  Ukratko, brojni internetski portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju ne smatraju se medijima i na njih se ne primjenjuje navedena odredba novoga Zakona o gradnji, poručuju iz Ministarstva kulture. Iako se u njihovom tumačenju ne precizira i poimenice navodi na koje se portale pri tom misli, upućuje se na listu svih elektroničkih publikacija u Hrvatskoj koje se smatra medijima. Riječ je o Upisniku pružatelja elektroničkih publikacija Agencije za elektroničke medije, u kojemu sve zainteresirani prodavatelji i posrednici u prodaji nekretnina mogu sami provjeriti koji portali su elektroničke publikacije i imaju status medija.

 

30tisuća

kuna maksimalna je kazna za oglašavanje prodaje nekretnina koje nemaju energetski certifikat

Povratak izbrisanih
Na listi Agencije za elektroničke medije ukupno se vodi 119 elektroničkih publikacija. Najveći dio pri tom, njih 62, uneseni su na listu u 2011., 38 ih je prijavljeno u 2012., a lani još 19. Iz liste medija i tumačenja Ministarstva kulture proizilazi dakle da će se na internetske oglašivače, od kojih je za nekretninski sektor najvažniji portal Njuškalo.hr, moći vratiti svi oglasi povučeni s prvim danom Nove Godine. Podsjetimo, u konkretnom slučaju s portala Njuškalo je od prosječno 145 tisuća dnevno "izloženih" na njihovim stranicama ostalo oglašeno tek 60 tisuća nekretnina. A kako procjenjuju iz nekretninske struke, ukupno je tijekom proteklih dana uklonjeno iz ponude oko 200 tisuća nekretnina.

S obzirom na definiciju po nadležnom zakonu o medijima, na koje se u tumačenju poziva i Ministarstvo kulture, a po kojoj se medijima smatra samo one portale koji imaju urednički oblikovane programske sadržaje, iz nekretninskih agencija mirno će moći nastaviti i na svojim internetskim stranicama objavljivati nekretnine za koje njihovi vlasnici još nisu ishodili certifikat. To im, pak, sama ministrica Anka Mrak Taritaš još pred nekoliko dana javno nije mogla potvrditi, već, kako je kazala gostujući na Hrvatskom radiju, sa sigurnošću su mogli objavljivati takve nekretnine tek u katalogu ili izlogu agencije. Sami inspektori proteklih dana nisu izlazili na teren, dijelom stoga što i sama ta djelatnost prolazi kroz transformaciju i preslagivanje, no, u agencijama nisu željeli riskirati kazne i do 30 tisuća kuna za oglas nekretnine bez pribavljenog certifikata. 

U agencijama zatečeni
Neslužbeno iz nekretninskih agencija komentiraju kako ih je ovaj potez ministrice zatekao, jer su upravo agencije proteklih pola godine bile najzaslužnije za provođenje certificiranja. Tvrde, nijedan kupoprodajni ugovor u poslovima koji su išli preko njih nije zaključen bez certifikata. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mranka ubrala tratinčicu i započinje brojalicu; može, ne može, može, ne može, može, ne može, ispalo je MOŽE, o bože

New Report

Close