Ne vole burze, nemaju štednje, al’ su mete poreza na nekretnine

Autor: Jadranka Dozan , 04. veljača 2016. u 08:27
Kako štede i ulažu šef Vlade i financija još se ne zna/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Akademik Reiner ulagački je najsvestraniji; nekad je imao i tvrtku, a ima i udjele u investicijskim fondovima.

U predstavljanju svog imovinskog statusa i pristupa osobnim financijama bivši su ministri nerijetko podcrtavali kako nemaju nikakve veze s dionicama. To je uglavnom imalo prizvuk dobre reference koja bi valjda trebala sugerirati odgovornost i život od rada (a ne kapitala). Ili, "konzervativac, a ne spekulant".

A premda je zasad tek manji dio novih ministara podastro svoje kartice, za one koji su to učinili moglo bi se reći da imaju sličan financijski profil ili "svjetonazor" kao i njihovi prethodnici. Pritom ipak treba reći da se tek očekuju kartice premijera Tihomira Oreškovića i ministra financija Zdravka Marića, dvojca koji bi trebao imati glavnu riječ u državnim financijama, a kojemu su tržišta kapitala do jučer bila i "core" odrednice njihove menadžerske karijere. U tom smislu oni su, doduše, više iznimke nego pravilo jer i u novoj vladi prevladavaju ljudi koji dolaze iz javnog sektora, premda s nešto više njih koji su pritom gradili karijere mimo stranačkih redova.

Kako bilo, iz zasad dostupnih imovinskih kartica moglo bi se zaključiti da novi ministri zaziru od burze i investiranja na tržištu kapitala. Bi li im kartice jednako izgledale i 2007. i jesu li se možda opekli, pa odustali od tržišta dionica, teško je reći. Zamjetno je, pak, i da većina od sedam-osam članova Vlade s dostupnim karticama uopće nema štednje. Ali zato gotovo svi imaju kombinaciju kredita i većeg broja nekretnina. Drugim riječima, ne brine ih oporezivanje kamata na štednju, dividende ili kapitalne dobiti, ali sutra će biti izvjesni kandidati za plaćanje poreza na nekretnine. Kad su posrijedi krediti, iz kartica (posve svježih ili onih otprije godinu-dvije) proizlazi i da, za razliku od prošle vlade s tri ministra u sukobu interesa u "slučaju švicarac" (Lalovac, Varga, Jakovina) nikoga zasad ne brine ta saga.

Naravno, nepoznanica je je li to zato što su svojedobno bili oprezniji pri zaduživanju ili su možda iz skupine onih koji su već odradili konverziju. Od članova Vlade čije su imovinske kartice dostupne samo Miro Kovač ima nešto malo dionica (paket HT-a darovan djetetu). A za udjele u investicijskim fondovima, barem zasad, moralo  bi se iskoračiti malo šire od same Vlade. Naime, prema kartici s kraja 2014., ulaganje u fondove prigrlio je tek predsjednik Sabora, akademik Željko Reiner.

On se tako pokazao najotvoreniji za alternativne oblike štednje, a valja primijetiti da je svojedobno osnovao i tvrtku (Arteroskleroza d.o.o.) koju je potom prepustio povjereniku. Istina, kao ugledni znanstvenik (član HAZU, predavač na fakultetu i specijalist u KBC Zagreb), za razliku od većine ministara, on ostvaruje dohotke iz više izvora pa ima i više toga za štedjeti/ulagati. Ipak, ponešto je i u preferencijama; više ministara uvelike ga "šije" u broju nekretnina.

Realna imovina ispred financijske

Kuščević obiluje nekretninama, a voli i oldtajmere
Brojem nekretnina i/li "kvadrata" među novim ministrima zasad prednjače ministar graditeljstva Lovro Kuščević i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Kuščevićeve nekretnine su, međutim, daleko vrijednije, oko milijun eura. Iz promjena u nekoliko podastrtih kartica u proteklih nekoliko godina čini se da je prilično okretan i poduzetan  s kupnjama i prodajama, a zamjetno je i da voli oldtimere (Ford Taurus iz 1970.). Dobrović, pak, uz stan u Zagrebu, sa suprugom ima dvije kuće (u Čučerju i u Varošu) te voćnjak, vinograd i oranicu, pa mu dobro dođe Toyotin terenac. Kovač je sklon klasici i njegova obitelj preferira Mercedes, ali zato od nekretnina ima samo stan.

Komentirajte prvi

New Report

Close