Naše diplome priznaju najbolja svjetska sveučilišta, a posao je gotovo siguran

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2015. u 14:01
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Najbolji mogu nastaviti na najboljim sveučilištima, no mjesta ima čak i za prosječne.

Nije nikakva tajna da je potreba za stručnjacima iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) svagdje u svijetu velika, osobito u razvijenim zemljama zbog čega ih mnoge uvoze, piše tportal.

Istovremeno, mladima je u Hrvatskoj sve više jasno da visoko obrazovanje, samo po sebi, više nije garancija zaposlenja; udio nezaposlenih i konobara s diplomom svake je godine sve veći.

Matematičarka prof. dr. Aleksandra Čižmešija, prodekanica za nastavu na zagrebačkom PMF-u kaže da se njihove diplome priznaju i cijene na najboljim sveučilištima svijeta, od Oxforda preko MIT-a i nadalje, tako da diplomanti koji žele na poslijediplomski studij nemaju nikakvih problema naći neko atraktivno mjesto.

'Najbolji mogu nastaviti na najboljim sveučilištima, no mjesta ima čak i za prosječne', kaže Čižmešija.

Ističe da je to, među ostalim, rezultat kvalitete PMF-a što potvrđuje činjenica da su 'članovi stranog povjerenstva koje je provelo vrednovanje i reakreditaciju PMF-a u Zagrebu, u kojem je bilo profesora s Oxforda, Kenta i drugih ponajboljih sveučilišta, u preambuli napisali da je on kruna sveučilišta u Hrvatskoj'.

Konačno, u prilog tome govori i fascinantan uspjeh koji su brojni studenti hrvatskih prirodoslovnih fakulteta ostvarili i ostvaruju u svijetu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Problem naših sveučilišta je ogromna prisutnost i prihvatljivost korupcije. To je erodiralo kvalitetu i dobre kadrove s naših sveučilišta.


Slazem se, vjerojatno najbolji fakultet u Hrvatskoj.

Da se raztumijemo, to je jos jako daleko od dobrog fakulteta u globalnim razmjerima.

Sa PMF-a mozes ici na neki dobar fakultet pa tek onda dobiti dobar posao. Sa samomn diplomom PMF-a vjerojatno neces odmah dobiti neki bajan posao.

Medutim, u poredjenju sa ostalim hrvatskim fakultetima PMF je jako dobar. Sa vecime hrvatskih fakulteta mozes zavrsiti jedino kod Miranda na 2400 Kn.

Koliko je jadan Hrvatski obrazovni sustav najbolje govori da se PMF reklamira kao fakultet sa koga mozes otici na neki drugi bolji fakultet. A trebao bi biti fakultet sa kojeg mozes otici na dobro placen posao.

pored toga osobito su cijenjene diplome ekonomskog (ljetna škola), diplome prometnog, medicine i filozofskog, ako nisu previše plaćene

Žalosno je da se netko hvali s time a ne razumije pravi smisao i razlog postojanja obrazovnog sustava.

New Report

Close