Naš minimalac raste sporije nego kod usporedivih zemalja

Autor: Jadranka Dozan , 12. veljača 2017. u 22:00
Mađarskih 412 eura minimalne plaće po kupovnoj moći vrijedi 723 eura/Marijan Sušenj/PIXSELL

Nižu minimalnu plaću danas ima 6 članica EU, no od 2017. među njima nije Slovačka, a Poljska to nije već 2-3 godine.

Povećanjem minimalne plaće s lanjskih 3120 na 3276 kuna bruto u ovoj godini Hrvatska se uklopila u trend prisutan u cijeloj Europskoj uniji, tj. u 22 države Unije koje zakonski određuju minimume.

I ovogodišnji je rast minimalaca nešto izraženiji u novijim članicama, ali je jaz između razine minimalnih plaća u EU samo malo ublažen, a i Hrvatska je porastom minimalca sa 410 na 433 eura više-manje zadržala postojeće relacije s usporedivim zemljama.  Radnici na minimalcu u Luksemburgu lani su zarađivali devet puta više nego oni u Bugarskoj, a sad je omjer između najvišeg i najnižeg minimalca u EU osam i pol puta. Kad se uzmu u obzir razine cijena tj. paritet kupovne moći, jaz između zemlje s najvišom i najnižom minimalnom plaćom znatno je manji: bugarskih 235 eura prilagođeno za cijene 'vrijedi' 501 euro, a luksemburških 1999 eura prema kupovnoj moći teži 1659 eura ili približno triput više.

 

433 eura

minimalca u RH po paritetu kupovne moći vrijedi 663 €

Od hrvatskih 433 eura nižu minimalnu plaću i dalje ima šest tzv. novijih članica – Bugarska (235 eura), Rumunjska (275), Litva i Letovija (po 380) te Češka (407) i Mađarska (412 eura). Donedavno je u tom krugu zemalja bila i Slovačka, no danas je slovački minimalac neznatno viši. Poljska i Estonija pretekli su nas već dvije-tri godine prije, dok je u Sloveniji on odavno osjetno viši nego u ostatku tzv. Nove Europe. Kako je razina cijena u nas ispod europskog prosjeka hrvatski minimalac vrijedi 663 eura. Istodobno npr. mađarskih 412 eura minimalne plaće zbog nižih cijena po kupovnoj moći vrijedi 723 eura. U odnosu na predkrizno razdoblje, kod nas su minimalci povećani manje nego u većini zemalja SIE koje su imale i veći ekonomski rast.

Na razini cijele EU pak smanjeni su samo u Grčkoj. Predsjednik EK Jean-Claude Juncker nedavno je kao prioritet Komisije naglasio zaustavljanje socijalnog dampinga i zaštitu radnika s niskim plaćama, među ostalim i rastom minimalnih plaća, ističe se u novom izvještaju Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta. A vezano uz kršenja zakona o minimalnoj plaći i s tim povezan problem neprijavljenog rada, Hrvatska se u njemu apostrofira (uz Mađarsku i Litvu) u kontekstu prakse isplata dijela plaće kao minimalne, a ostatka u gotovini, pri čemu se porez plaća samo na prijavljenu minimalnu plaću. 
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kakve veze imaju privatnici sa minimalnom placom?

Svih 200 tisuca nazovi privatnika svesti na minimalnu placu pa neka svinjetinu zvacu,prokleti bili!!!
Bagra do 1990 nisu imali za kruh
Oteli od nas i roditelja nasih,stanove pokupovali,skupe automobile,poslovne prostore KULACI kupuju,a narod nema jesti,ima lijeka i za tu bolest,milit ce i privatnici milost,jer ovo sto rade Hrcatskom narodu zasluzuju Sibirski zatvorr cijele im obitelji i sve im oduzeti treba

New Report

Close