Nakon HAC-a zadužuju se i Hrvatske ceste, ubrzo će i ACRZ

Autor: Marija Brnić , 14. prosinac 2015. u 22:00
Rast ulaganja HC-a mahom se temelji na novcu EU/M. Sušenj/PIXSELL

HAC je predvidio investiranje nešto iznad 1,7 mlrd. kuna, 22,5% više nego ove i gotovo 60% više nego prošle godine.

Hrvatske ceste objavile su natječaj za kreditno zaduženje od 89 milijuna eura. Riječ je o dugoročnom kreditu koji bi se prema natječajnoj dokumentaciji ugovorio polovicom veljače, s rokom otplate od deset godina, a prva rata bi na naplatu dospijela tri godine od potpisa ugovora. Hrvatske ceste bi novce kreditora povukle u dvije tranše, kroz mjesec dana nakon ugovaranja.

Natječaj je otvoren do 20. siječnja, a ponude će se vrednovati po ponuđenoj cijeni. Kreditom Hrvatske ceste planiraju servisirati postojeće kreditne obveze, te pokriti troškove planiranih investicija u idućoj godini, točnije u prva tri mjeseca, budući da je, kao i za državni proračun, usvojen financijski plan samo za prvo tromjesečje 2016. Iz Hrvatskih cesta ističu kako je ovaj kredit predviđen usvojenim financijskim planom. Još početkom godine resorni ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, kao i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović isticali su kako je ovo cestarsko poduzeće iscrpljeno velikim investicijama, te da iz prihoda koje ostvaruje ne može pokrivati godišnje otplate kredita, održavanje cesta i investicije u nove projekte.

Inače, prema prijedlogu plana upravljanja državnom imovinom RH, koji još uvijek čeka odobrenje u Banskim dvorima, Hrvatske ceste predvidjele su nastavak rasta ulaganja. Ukupno je tim dokumentom predviđeno investiranje nešto iznad 1,7 milijardi kuna, što je 22,5 posto više nego što je bilo planirano ove i gotovo 60 posto više nego je realizirano prošle godine. Glavnina tog iznosa, odnosno 895 milijuna kuna, financiralo bi se kreditima, iz prihoda od naknada iz goriva računa na 531,5 milijuna, a iz fondova EU još 286 milijuna kuna.

 

89milijuna

eura kredita traže Hrvatske ceste kako bi financirale ulaganja

Povećanje ulaganja uglavnom se odnosi projekte financirane EU sredstvima, te investicijsko održavanje. No, dok se ne usvoji godišnji financijski plan iz Hrvatskih cesta iznose podatke samo za prvo tromjesečje, u kojemu su planirana investicijska ulaganja od oko 252 milijuna kuna, uključujući i održavanje cesta. Od većih strateških investicija u tom razdoblju iz Hrvatskih cesta ističu projekte Popovec-Marija Bistrica, Rujevica-Marišćina, Obilaznicu Zaprešića, Spojnu cestu od obilaznice Velike Gorice do Zračne luke Zagreb, te projekte Zabok-Krapina i Virovitica-Suhopolje.

Uz kredit za koji traži financijera, u prva tri mjeseca Hrvatske ceste oslanjat će se i na redovne prihode iz naknade za gorivo, a ukupan iznos koji im sjeda na račun po dosadašnjim kreditima je oko 64 milijuna eura. Osim Hrvatskih cesta, još jedna državna tvrtka traži novi dugoročni kredit – Autocesta Rijeka-Zagreb. Zadužili bi se ukupno 70 milijuna eura s rokom otplate od sedam godina, a kredit im je potreban također za financiranje poslovanja i urednu otplatu postojećih kredita u 2016. Ponude za ovaj kredit zaprimat će se do 28. siječnja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ajmo kokosari jos par dana ste na vlasti pa nas zaduzite jos vise i maznite proviziju.kad cujem ili vidim ovog odvratnog pajdas-kurchica riga mi se .koja iritantna pojava. Nadrkanac iz zaboka.

Novac im je potreban za nove aute, sindikalne igre, regrese, božićnice, otpremnine (nema ih ništa manje, nego više svake godine)… itd itd

Tko tu koga pravi ludim?

New Report

Close