Nakon glifosata nova kemijska opasnost na našim poljima

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2016. u 11:59
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Francuska je već podnijela zahtjev kojim poziva na širu zabranu korištenja insekticida dimetoata na razini Europske unije nakon što je u veljači zabranila njegovo korištenje i na svom tlu.

Insekticid dimetoat koji se naširoko koristi u maslinarstvu, povrtlarstvu i voćarstvu kao sredstvo za zaštitu bilja može biti dugoročno štetan za ljudsko zdravlje, poručila je prošlog tjedna Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Potaknut priopćenjem EFSA-e, zastupnik Davor Škrlec kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta zatražio je mišljenje Europske komisije te ovim putem javno izražava svoju zabrinutost za zdravlje građana zbog činjenice da je u Hrvatskoj dozvoljena upotreba spornog insekticida.

"Francuska je već podnijela zahtjev kojim poziva na širu zabranu korištenja insekticida dimetoata na razini Europske unije nakon što je u veljači zabranila njegovo korištenje i na svom tlu, te isto tako poziva na zabranu uvoza voća i povrća tretiranih navedenim insekticidom iz SAD-a i trećih zemalja. U ovom konkretnom slučaju iz Francuske riječ je o trešnjama jer se u voćarstvu najčešće stablo nakon cvata prska insekticidom kako bi se direktno zaštitilo od napada voćnih mušica.” – objašnjava Škrlec.

Insekticid dimetoat pronalazimo u brojnim sredstvima za zaštitu bilja koja se nude na tržištu od strane velikih europskih proizvođača poput, primjerice, njemačkog BAFS-a. U Hrvatskoj se navedeno sredstvo najčešće koristi u maslinarstvu. Na temelju svih prikupljenih informacija EFSA je zaključila kako ne postoji dovoljno dokaza kojima se može isključiti postojanje rizika za ljudsko zdravlje koji proizlazi od korištenja insekticida dimetoata.

"Zbog prekoračenja maksimalnih razina ostataka pesticida u hrani (MDK) rizik konzumiranja prema trenutačnoj regulativi postoji kod mladog luka, maslina, krumpira, dinja, naranči, maslinovog ulja, rajčica, lubenica, ananasa i kopra. Mislim da je to dovoljan razlog za zabrinutost i uspostavljanje hitnih mjera kojima bismo zaustavili neželjene učinke i prisutnost štetnih tvari u našoj hrani.” – poručio je Škrlec.

Komentirajte prvi

New Report

Close