Najprije tražili mobitele kalibra iPhone5, sad im dobra i dvojka

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2013. u 22:00
'Olabavili' sa specifikacijama/PIXSELL

Državni ured za nabavu ublažio je kriterije za nabavu mobitela, ali ne i za natjecatelje, novi rok 1. srpnja.

Unatoč devet izmjena i dopuna dokumentacije za 40 milijuna kuna vrijedan posao za mobilne usluge i mobitele, Vlada nije odustala od uvjeta po kojima se na taj posao mogu javiti jedino Hrvatski telekom (HT) i Vipnet.

Ipak je, međutim, učinila dvije izmijene: znatno je smanjila tehničke specifikacije za tražene mobilne uređaje i datum za predaju ponuda.Kako su nam potvrdili u Državnom uredu za središnju javnu nabavu, natjecatelji ponude mogu predati do 10 sati 1. srpnja, kad Hrvatska već bude članica EU. Prethodni je rok bio 20. lipnja. Na naš upit je li netko već predao ponudu nisu odgovorili. No, zato su nam u Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave potvrdili da dosad nisu primili nijednu žalbu na taj natječaj.I dok se ne žale službeno, u branši skreću pozornost na to da su tehničke specifikacije traženih mobilnih uređaja toliko smanjene izmjenom dokumentacije da su one slikovito na početku bile na razini iPhonea 4 ili 5, a sada su na razini iPhonea 1 ili 2.

 

40milijuna

kuna vrijedi natječaj za mobilne usluge i mobitele

Na to nam iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu nisu dali konkretan odgovor. Umjesto toga, pravdaju se da je u navedenom postupku prioritet nabava javnih govornih, podatkovnih i mješovitih usluga te dopunskih i pomoćnih usluga u mobilnoj mreži."Tehnički su zahtjevi promijenjeni sukladno zahtjevima gospodarskih subjekata, odnosno, kako bi se omogućilo, uz usluge, podnošenje ponuda i za što veći broj mobilnih uređaja, koji su podložni promjenama na tržištu, a funkcionalno su primjereni svrsi ove nabavne kategorije", poručuju iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu.Ovakav način ujedinjavanja nabave već su osudili trgovci mobitelima i Tele2.

Velika narudžba

Kupuju 6250 pametnih 
Prema dokumentaciji, Vlada kupuje oko deset tisuća mobitela, od kojih 6250 pametnih. Inicijalno je tražila da mobiteli imaju po 16GB memorije, mogućnost pregleda GSM karata i velike rezolucije, da bi zatim ublažila kriterije, čime je smanjila troškove ponuđačima.

Najveći trgovci
Prema IDC-u Adriatics, lani je u Hrvatskoj prodano pametnih mobitela za 859,5 milijuna kuna, a najveći trgovci mobitelima bili su mobilni operateri.

Komentirajte prvi

New Report

Close