Posao u Kamgradu lani pronašlo novih 200 ljudi, u In-Gradu 40 posto stranaca

Autor: Suzana Varošanec , 11. ožujak 2019. u 13:09
Uspješni domaći igrači lani učvrstili pozicije, ne kriju velike ambicije/ Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Boljim lanjskim učincima u odnosu na 2017. naročito se mogu pohvaliti tvrtke u djelatnosti visokogradnje.

Građevinski sektor teži tome da stekne titulu strateškog za hrvatsko gospodarstvo, a dosad uspješni igrači učvrstili su pozicije poslovanjem u 2018., pa nakon podvlačenja crte dio njih poručuje kako jačaju i šire kapacitete te ostvaruju visoke stope zapošljavanja. Isto se tiče i planova za ovu godinu.  Stoga su razumljiva i sve glasnija očekivanja od države koja bi trebala okrenuti novu stranicu te se pobrinuti za kontrolu poštivanja primjene svih stavki iz kolektivnog ugovara za branšu.

On je kao zakon, jer ima proširenu primjenu u cijelom sektoru, a kad bi tu ulogu država preuzela i sama bi profitirala, jer ne bi više kroz prste propuštala navodno najmanje 100 milijuna eura godišnje, kažu vodeći građevinari. U očekivanju velikih infrastrukturnih projekata, s boljim lanjskim učincima u odnosu na 2017. naročito se mogu pohvaliti vodeće tvrtke u djelatnosti visokogradnje. Po rastu poslovnih prihoda ističu se Kamgrad, Radnik i Ing-Grad. U kompanijskim politikama više je noviteta, a zbog poznate boljke manjka radne snage, najatraktivniji podatak je da su Kamgrad i Ing-Grad povećali broj radnika otprilike za trećinu.

Po prvim neslužbenim informacijama za 2018. Kamgrada, tvrtke u vlasništvu Dragutina Kamenskog, koja je u 2017. imala blizu 700 milijuna kuna prihoda te oko 17 milijuna dobiti, liderska pozicija je obranjena. Naš rast je ozbiljan, navodi Kamenski, pa iako još ne izlazi s konkretnim iznosom, čini se da je posrijedi toliko značajan iznos da se može smatrati da je za kompaniju 2018. bila povijesno rekordna.

 

Brizar

Jače smo zapošljavali kako bismo sa radnicima odradili i manje poslove koje smo inače ustupali kooperantima.

Kamgrad će se stoga zadržati u vrhu hrvatskog građevinarstva, a Kamenski otkriva i nove iskorake. Imaju dva nova projekata u Švedskoj, ukupne vrijednosti 40 milijuna eura, a kaže i da se ne može isključiti izlazak njihov na burzu kroz IPO. I za križevački Radnik, koju vodi Mirko Habijanec, ujedno i predsjednik HUP-Udruge graditeljstva, je 2018. bolja od prethodne godine, a prihodi grupe su blizu 490 milijuna kuna.

I iz zagrebačkog Ing-Grada, pod vodstvom Branislava Brizara, ista poruka. Prihod od osnovne djelatnosti građenja raste, a prisnažili su i drugi "punjači". Ing-Grad gradi nekoliko farmi u Slavoniji, vlastiti objekt za stanovanje u Radničkoj sa 60 stanova i svi su prodani, luksuzni projekt vinskog hotela Rožanić u Motovunu vrijedan 10 mil. eura, Arheološki muzej u Istri. Radnik je na velikom gradilištu na Hvaru gdje gradi hotelski resort za francuskog investitora, a u Puli gradi Dom zdravlja, u Medulinu školu, dječji vrtić u Zagrebu i bolnicu u Koprivnici… 

Kamgrad je između ostalog izvođač na projektu poslovnog centra Matrix Office Park, najnovijeg projekta GTC Grupe u Hrvatskoj, na novom zagrebačkom rotoru te gradi resort Costabella za češkog investitora. U inozemnom iskoraku u švedskoj su započeli gradnju stanova za državnog naručitelja u funkciji glavnog izvođača, a drugi projekt u stanogradnji započet će uskoro.  O mogućem debiju na burzi, na kojoj više nema nijednog građevinara koji nije zbog poteškoća završio u postupku predstečajne nagodbe ili da nije u problemima, Kamenski kaže: "Sektor ostvaruje malu dobit, a nosi velike rizike, što može funkcionirati dok si 24 sata koncentriran. Ne smijemo stagnirati, a izlazak na burzu ne može se isključiti."

 

40 milijuna

eura vrijedni su poslovi u Švedskoj s kojima je Kamgrad iskoračio na to tržište

No, pojašnjava izlazak na burzu i prikupljanje kapitala IPO-om trenutno nisu u plani jer likvidnost održavaju isključivo vlastitim izvorima.  Ali, dodaje, nije ih moguće isključiti u slučaju razvoja i realizacije nekog velikog projekta, koji bi generirao dobit investitorima. "Visok rast naših prihoda u 2018. posljedica je nekoliko faktora, a dijelom i vlastite investicije u projekt gradnje distribucijskog centra za Atlantic grupe, koja je u dugoročnom najmu od prosinca. U njemu nas je pratila Addiko banka. Ako bi se pojavile potrebe za takve i slične projekte, financiranje je moguće osigurati i kroz IPO", kaže Kamenski. 

Time se potvrđuje da se na zdrave sektorske igrače prelijevaju znakovi pozitivne konjunkture na tržištu, što je izraženo trogodišnjim oporavkom sektora i 4,8%-tnim rastom obujma građevinskih radova u 2018., a očekuje se daljnji rast pod utjecajem europskih projekata.  Zasad šarena slika tržišta pretežito je pod utegom predstečajnih repova, ali raduje zdrav rast prihoda od osnovne djelatnosti građenja zbog održivosti, kao i to što kompanije jačaju vlastite kapacitete što je pretpostavka rasta zaposlenosti.

 

Kamenski

Ako bi se pojavile potrebe za projektima poput centra za Atlantic, financiranje je moguće i kroz IPO.

Kamgrad je tako lani zaposlio 200 novih radnika i trenutno ih je 800.  Ing-Grad je broj ljudi povećao za 35%, na 240. Nakon što je u krizi sektor izgubio oko 50.000 radnih mjesta, ovo je "kap u moru", ali se pokazuje i kao jedini djelotvoran alat za upravljanje rizicima u pogledu urednog izvršenja posla koji prijete zbog odljeva radnika. Brizar tako navodi kako su 2017. imali između 160 i 170 radnika, no zbog potreba posla i većih projekata u 2018. pokrenuli su jače zapošljavanje, kako bi sa svojim radnicima odradili i manje poslove građenja koje su inače ustupali kooperantima.

  I dok obrtničko-instalaterske poslove i danas daju podizvođačima, manje poslove građenja više ne mogu jer se male tvrtke suočavaju i teško nose s problemom nedostatka radnika te više ne mogu jamčiti da će u roku obaviti posao. Rast prihoda očekuje se i u 2019., kako kaže "posebno ako se pojednostave procedure pristupa EU fondovima. Od ukupnog broja radnika Ing-Grada 40% je stranaca, najviše iz Makedonije. U Kamgradu je taj udio oko 30%, pretežu radnici iz Albanije, a tvrtka zapošljava i šest prevoditelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close