Najavljen jači inspekcijski nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme

Autor: Poslovni.hr/H , 15. studeni 2018. u 12:31
FOTO: Reuters

Na preporuku pučke pravobraniteljice Lore Vidaković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je u idućoj godini povećanje broja inspekcijskih nadzora ugovora o radu na određeno vrijeme, ali još ne planira promjenu Zakona o radu, priopćili su u četvrtak iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Nakon što je Vidaković u izviješću iz 2017. godine upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo je najavilo pojačavanje inspekcijskog nadzora tih ugovora o radu. Inspektorat sljedeće godine planira nadzor zakonitosti rada na određeno vrijeme obavljati u redovnim i ciljanim akcijskim nadzorima na području cijele Hrvatske.

Ministarstvo je u mišljenju Vlade na izviješće iz 2017. godine navelo da će se prema preporuci pravobraniteljice preispitati i postojeći Zakon o radu i njegove odredbe instituta rada na određeno vrijeme i s tim povezanih prekršajnih odredbi.

U priopćenju stoji da Ministarstvo rada, unatoč najavi, nije izmijenilo Zakon o radu niti to planira u 2019. godini, što je ocijenjeno zabrinjavajućim.

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, a svakako doprinosi i odluci da posao potraže u drugim zemljama, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close