Nabildali dobit uz 13% manje radnika

Autor: Marija Crnjak , 16. prosinac 2012. u 22:01
Hoteli u sastavu Grupe Lukšić, poput Excelsiora u Dubrovniku, imaju najveću dobit. Dijelom su razlog tome i cijene, koje je povećala većina hotela u županiji

Problem prenesenoga gubitka, koji je narastao na 957 milijuna kuna, prisutan je u 15 hotelskih kuća.

Ako je suditi po prvih devet mjeseci, 2012. dosad je hotelijerima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najbolja poslijeratna turistička godina. Pokazuje to analiza financijskih podataka o poslovanju hotela u devet mjeseci, koju temeljem ankete redovito objavljuje Hrvatska gospodarska komora.

Iako se optimizam temelji na prvih devet mjeseci i dijelom će se istopiti kad se plate obveze zadnjeg kvartala, usporedba s istim lanjskim razdobljem pokazuje drastičan rast bruto dobiti dubrovačkih hotela, koji je kod visokokategornika dosegnuo i dvjesto posto. Zabilježen je prosječan pad gubitka za čak 95 posto, uz porast ukupnih prihoda od 14 posto. Iako su porasli i prosječna zauzetost hotela i profitabilnost, sjenu na poslovanje i dalje bacaju preneseni gubici, koji kod nekih znatno premašuju temeljni kapital, ali i visoka zaduženost sektora, upozorava stručna suradnica HGK – Komore Dubrovačko-neretvanske Marica Pulitika."Problem prenesenoga gubitka, koji je narastao na 957 milijuna kuna, prisutan je u 15 hotelskih kuća, a u tri tvrtke preneseni gubitak premašuje vrijednost temeljnog kapitala. Kompanije taj problem ne rješavaju i on će ih zaskočiti vrlo brzo, pa će morati posegnuti za nepopularnim metodama poput smanjenja temeljnog kapitala. Još jedna porazna brojka krije se iza drastična pada investicija. U devet mjeseci ukupne investicije bile su oko 73 milijuna kuna, od čega se čak 85 posto odnosi na samo jednu hotelsku kuću", zaključuje Pulitika.

Riječ je o Importanne resortu Cirila Zovka i njegovoj gradnji Hotela Royal Princess, 13. hotela s pet zvjezdica na tom području. Inače, najviše hotelskih kreveta u Dubrovniku imaju Grupa Lukšić, u čijem su sastavu od lani i Jadranski luksuzni hoteli, te Grupa Valamar. Importanne resort, Hilton Imperial, Hotel Lapad i Hoteli Maestral čine većinu kapaciteta županije. Anketom su obuhvaćene 24 hotelske kuće, u kojima je ostvareno 68 posto hotelskih noćenja. Gotovo sve su ostvarile značajnu dobit iz poslovanja, a najveći pojedinačni iznos dobiti je oko 30 milijuna kuna. Neslužbeno, riječ je o hotelu Palace u sastavu JLH. S gubitkom su radile samo dvije hotelske kuće. Poslovni prihodi veći su za 12 posto, dok su rashodi pali za jedan posto, pa je većini hotelskih kuća porasla ekonomičnost. Ukupna zaduženja su 2,2 puta veća od vrijednosti temeljnog kapitala društava. Pulitika objašnjava da je rast dobiti uz veći broj noćenja rezultat viših cijena većine hotela. Napominje, međutim, da je u hotelima visoke kategorije prosječan broj zaposlenih smanjen za čak 13 posto. "To nije dobro, pogotovo uz informacije s terena koje govore o nedopustivom padu kvalitete usluga", upozorava Pulitika.

Valamar

Babin Kuk u plusu

Valamar je poslovanje svojih dubrovačkih hotela ocijenio iznimno uspješim. Hoteli u sastavu Babina Kuka po smještajnoj jedinici ostvarili su prihod od 90 tisuća kuna u odnosu na prošlogodišnjih 80 tisuća. Za sezonu 2012. u dubrovačke objekte uloženo je oko 12 milijuna kuna.

  1. 184 milijuna kuna dobit u prva tri kvartala, lani je u tom razdoblju bila 100 milijuna
  2. 3,7 milijuna kuna gubitak je u prvih devet mjeseci, lani je bio 77 milijuna kuna

  3. 2,7 milijardi kuna iznosi im kreditna zaduženost, lani 2,5 milijardi
  4. 1,8 milijuna noćenja ostvareno je u 24 hotelske kuće, što je oko 8% više nego lani

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad netko citira nekoga iz parazitske HGK onda taj stvarno nema pojma o čemu priča ili piše! Ako će Zovko vodit svoj resort ili hotel kao Galeriju jadna li nam turistička majka….

Naslov članka ima dodirnu točku samo s jednom jedinom rečenicom u cijelom članku…Ali da smo stavili neki normalan naslov, to onda nebi bilo to?! Ha?

New Report

Close