Nabavljaju novi 'super stroj' za obračunavanje mirovina

Na IBM-ovu mainframeu vrte se aplikacije koje je HZMO razvio interno/FOTOLIA Na IBM-ovu mainframeu vrte se aplikacije koje je HZMO razvio interno/FOTOLIA

U HZMO-u tvrde da su na IBM-ovu sustavu razvili vlastitih 4000 aplikacija i da im je kupnja novoga tri puta jeftinija od održavanja starog.

Mirovine hrvatskih umirovljenika uskoro će se računati na novom superračunalu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) naručio je od američkog IBM-a i zagrebačke tvrtke CROZ novo superračunalo, koje će zamijeniti prethodni superkompjuter star sedam godina.

Samo hardverski dio novog čuda tehnologije vrijedi gotovo dva milijuna eura, a moćan će stroj posao obavljati iz srca Zagreba, središnjice HZMO-a u Donjem gradu.  Ukupna vrijednost ove javne nabave u sklopu koje je najavljeno računalo, i to s popratnim softverom i uslugama, a riječ je o "Nabavi IBM središnjeg računala te najam i održavanje softvera po ESSO uvjetima" teži 32,46 milijuna kuna.

Duga tradicija
Trenutačno 4000 kritičnih aplikacija i izračuna, stoji u obrazloženju HZMO-a objavljenom u Narodnim novinama, radi na osam godina starom IBM mainframe računalu IBM SYSTEM zEnterprise 196 model 2817 M15 pod z/OS V2.2. Sve te aplikacije rade samo na IBM-ovu sustavu, a interno su razvijene u HZMO-u i time su u njegovu vlasništvu.

"Postojeće središnje računalo HZMO-a svojim trenutačnim resursima ne zadovoljava budući planirani razvoj informacijskog sustava zbog starosti (stavljeno u produkciju 2011. godine) i nemogućnosti nadogradnje nužnih resursa na postojeće, stoga je nužna nabava novog računala", piše u obrazloženju. U HZMO-u navode da su operativni troškovi održavanja postojećeg sustava s godinama su sve veći. Naglašavaju da su sad već narasli do te razine da trogodišnji ugovor za održavanje vrijedi više od kupnje novog superračunala. 

Vrtnja u krug
Nije pak jasno na koji će se način izbjeći da se u idućih sedam godina HZMO ne nađe u istoj situaciji, kad će opet trebati tehnologiju koju može kupiti od samo jedne tvrtke.  Koliko je pak sustav kompleksan i važan vidljivo je iz niza podataka koje je HZMO po prvi put tako detaljno objavio.

Tako se može saznati da IBM-ov mainframe podržava 800 vrsta transakcija, dnevno ih obavlja 260.000, a godišnje oko 65 milijuna. Sustav se koristi i za 300 skupnih obrada podataka što je drugo ime za izračun isplata mirovina za 1,23 milijuna osiguranika, izračuni i isplate dječjeg doplatka za 288.834 djece, izrade rješenja i različite statističke obrade. No, ovo se računalo koristi i za dnevne poslove, npr. listanje podataka o umirovljenicima.

Komentari (12)
 • DonJuan
  DonJuan 10:29 10.1.2019.

  Kirin


  @Barbosa-anemični je koma, ali nije uspio nadmašiti Muljanovića i družinu s faksa na posao! Nisu oni krivi nego nepametna raja kokošarskog mentalireta!

  Je, potpuno ga je nadmašio…. on je napravio do sada nezabilježenu privatnu pljacku na ovim prostorima i za to nije snosio još uvijek nikakve konsekvence. Njegova je sreća sto je ovaj puta bio dio “zločinačke” u kojoj su sudjelovali i strani plaćenici pa nema progona iz inozemstva… ne, bar još neko vrijeme. Dok ne dodje do “pile naopako”.

 • Barbosa
  Barbosa 10:05 10.1.2019.

  Kirin, neću se složiti s tobom što se milanovića tiće, istina da je bio koma, najblaže rečeno nekompetentan i nesiguran što je pokušao prikriti arogancijom ali nije bio l.opov niti je pokrao hrvatsku kao ovi hdzenjare

  uopće je bespredmetno komparirati koja vlada je bila lošija od proglašenja neovisnosti i samostalnosti, sve su bile loše pa i Tuđman koji je bio odličan vojni taktičar ali jako loš sociolog i ekonomist i za kojega je i nastala udružena zločinačka organizacija ptetvorbenih i privatizacijskih tehnomenađerskih struktura koje su domaćim i stranim hoštaplerima rasprodale sve što se moglo te pogodovale trgovačkim, bankarskim i drugim lobijima da nas ekonomski i moralno toliko isisaju da je
  “suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje” kako piše u temeljnim odredbama Ustava RH, postala takva korumpirana žabokrečina iz koje biježe svi ćije dostojanstvo nije na prodaju a imaju snage organizirati dostojanstvenu egzistenciju negdije drugdije u demokratskijim i uređenijim državama u okruženju

  stoga kol. Kirin, za mene je institucija Vlade- institucija Vlade i uopće nije bitno koja partija je sastavlja, bitno mi je samo da rade svoj posao za koji ih građani RH fiskalno plačaju i uplačuju a do sada niti jedna nije brinula za nas građane niti nacionalne interese nego samo korumpirala i trgovala za svoje osobne i partikularne interese što je plenkovičevom vladom poprimilo takve oblike i toliko expandiralo toliko sa smo moralno, ljudski i ekonomski spali na toliko niske razine da je postalo ne izdrživo i sada već toga dosta!

 • Kirin
  Kirin 22:44 9.1.2019.

  @Barbosa-anemični je koma, ali nije uspio nadmašiti Muljanovića i družinu s faksa na posao! Nisu oni krivi nego nepametna raja kokošarskog mentalireta!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve