Na željeznici raste teretni promet, no pada putnički

Autor: Darko Bičak , 30. svibanj 2017. u 14:07
Foto: Borna Filić / Pixsell

U prvom kvartalu 2017. prevezeno 36% više robe, i zbog ulaska novih tvrtki na tržište u godini dana.

Hrvatskim prugama je u prva tri mjeseca ove godine prevezeno 36 posto više robe, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). No, istodobno je nastavljen trend pada broja putnika kojih je u promatranom razdoblju bilo 11 posto manje nego lani. Ista situacija je i u pogledu iskoristivosti pruga po kilometru s obzirom na prevezenu robu i ljude jer je u teretnom dijelu ostvareno povećanje tonskih kilometara za 36 posto, a u putničkom je smanjeno za 20 posto.

Iz HAKOM-a ističu da je prvo tromjesečje 2017. obilježila poslovna aktivnost pet novih teretnih prijevoznika na hrvatskim željezničkim prugama te povećanje prijevoza javnog teretnog željezničkog prijevoznika. Nakon pune godine dana aktivne poslovne aktivnosti svi novi teretni prijevoznici bilježe stalan rast udjela na tržištu pa je tako i u prvom tromjesečju 2017. nastavljeno povećanje njihovog udjela u količini prevezene robe i ostvarenim tonskim kilometrima.

Udio novih prijevoznika na teretnom željezničkom tržištu u prvom tromjesečju 2017., mjeren količinom prevezene robe, iznosi 22 posto, dok u ostvarenim tonskim kilometrima iznosi 18 posto. U strukturi prihoda javne tvrtke HŽ Infrastrukture, koja upravlja hrvatskim željezničkim prugama, 57 posto udjela dolazi od naknade za korištenje usluge tzv. minimalnog pristupnog paketa i pristupa prugom do uslužnih objekata. Od isporučene struje dolazi 35 posto, a od manevriranja vlakovima osam posto.      

Komentirajte prvi

New Report

Close