Na splitskoj Zapadnoj obali niknut će Marriott ili Hilton

Autor: Marija Crnjak, Jadranka Dozan , 06. rujan 2016. u 14:24
Foto: Pixsell

Adris s eventualnim hotelskim operatorima tek trebati pregovarati.

Adris grupa u svom turističkom biznisu strpljivo krči put prema destinacijskom iskoraku u Split i osvajanju hotela Marjan. Taj pohod specifičan je zbog činjenice da je tvrtka Adriatic, dio koje je kompleks Marjan na splitskoj zapadnoj obali, završila u stečaju nakon što je propao pokušaj Željka Keruma da spas potraži u predstečajnoj nagodbi.

Nastojeći ovladati odborom vjerovnika Adris se tako već neko vrijeme bavi otkupom potraživanja od (više skupina) vjerovnika Adriatica, a početkom ovog tjedna Zagrebačkoj burzi iz kompanije su potvrdili medijske napise da je Adrisova tvrtka Adria Resorts “otkupila potraživanja na tzv. aneksu splitskog hotela Marjan, a što u naravi iznosi jednu petinu ukupne površine nekretnine”. Uz to, potvrdili su da je otkupila i potraživanja od 72 bivša zaposlenika hotela, koja su oni imali prema bivšem vlasniku Marjana Željku Kerumu, odnosno Adriaticu.

Kako stvari stoje s potraživanjima koje kao razlučni vjerovnik ima HETA Asset Resolution AG, tvrtka u koju su izdvojeni problematični plasmani austrijske Hypo Alpe Adria banke, zasad je nepoznanica. Točnije, zasad nema naznaka je li Hetin projekt prodaje potraživanja osigurana založnim pravom ušao u završnu fazu te tko je sve kroz neobvezujuće ponude iskazao zanimanje za hotel Marjan. No, već s prvim Hetinim pozivima investitorima upravo se Adris nametnuo kao jedan od potencijalnih glavnih favorita za Marjan.

Kako bilo, Adris grupa je već dosad preuzetim potraživanjima zakoračila prema atraktivnoj lokaciji na šplitskoj zapadnoj obali. Bivšim zaposlenicima isplaćeno je po 35 posto prvotno utvrđenog iznosa za plaće i otpremnine, ukupno 7,7 milijuna kuna. Time je Adria Resorts preuzeo njihovih 21,8 milijuna kuna tražbina, te ujedno stekao proporcionalno pravo aktivnog sudjelovanja u stečaju Adriatica.

U Adrisovu priopćenju ostalo je malo nejasno zašto se licitira s terminom “jedna petina ukupne površine nekretnine” kad se ona ne može koristiti u djelovima, odnosno bez funkcionalne cjeline koju čini hotel.

Ostaje pretpostaviti da je to zbog toga što su tako u novinama opisani stvarni razmjeri Adrisova otkupa. I stečajni upravitelj Adriatica Zoran Miletić, uz ogradu da se on ne bavi vjerovnicima stečajne mase, ističe kako se nedovršeni hotel i njegov aneks “moraju zajedno prodavati u istom postupku, jer imaju zajedničku građevinsku dozvolu, pa nikakva razdvajanja nisu moguća”.
Imovina hotela Marjan razbijena je u dva dijela. Dvije trećine imovine nalazi se u založnom pravu i u vlasništvu je austrijske tvrtke Heta Asset Resolution, koja je od austrijske Hypo banke preuzela naplatu loših kredita, odnosno preko 300 milijuna kuna tešku hipoteku upisanu na starom dijelu hotela. 

U stečajnom postupku nad Adriaticom Heta je pokrenula postupak prodaje tih potraživanja.

Nadalje, jedna je trećina imovine hotela (tzv. aneks) pod 50 milijuna kuna vrijednom hipotekom na hotelskom aneksu koji je Kreditna banka Zagreb (KBZ) dobila temeljem kredita danih za obnovu hotela, a Kerumov Adriatic u toj je priči bio sudužnik. KBZ je potom hipoteku nad aneksom (uz znatan diskont) prodala Lipa prometu Sanje Palić, koja ju je pak prodala Agrokoru, a konačni kupac bio je Adris. U svakom slučaju, Adris se danas čini najizglednijim budućim vlasnikom najdugovječnijeg splitskog hotelskog brenda. Adrisov novi hotel koji će niknuti na mjestu bivšeg hotela Marjan, međutim, neće nužno poslovati pod brendom Hiltona, kao što je bilo u planu Željku Kerumu koji je ugovor s Hiltonom sklopio prije sedam godina.

Kako neslužbeno doznajemo, ugovor s Hiltonom više nije na snazi, i Adris će s eventualnim hotelskim operatorima tek trebati pregovarati. U Adrisu nam još nisu spremni komentirati planiraju li za Split suradnju s Hiltonom, ili možda Marriottom, za koji se šuška da bi trebao ući u Maistrine nove hotele u Zagrebu, o čemu i dalje nema nikakvih službenih informacija.
Ako investitor procijeni da bi im Hiltonov brend u Splitu bio poželjniji, moguće je da Adris u budućnosti potpiše suradnju s oba vodeća svjetska hotelska brenda. Maistra je dovoljno jaka kompanija da si može priuštiti takvu podjelu portfelja.

Kako je poznato, u sastavu Maistre već posluje Hilton Imperial Dubrovnik, nakon preuzimanja 2014. od Atlantske plovidbe. Za Marriott se šuška da bi s nekim od svojih brendova mogao ući u neki od budućih zagrebačkih hotela koji će se graditi u objektima Croatia osiguranja.

Osim rješavanja hotelskih akvizicija, Uprava Adrisa već je na u niskom startu za lobiranje kod buduće Vlade o preuzimanju udjela u lancu marina ACI, koji je Vlada Tihomira Oreškovića skinula s liste strateških kompanija. U poslovnim krugovima smatraju da je pitanje dana kad će država popustiti i prodati većinski paket privatnom investitoru, a Adris će novu Vladu pokušati uvjeriti da je znatno poželjniji kupac od, recimo, turske Dogus grupe. Ako im i ne upali uskoro nautički biznis, Adris će sa svojom Maistrom uskoro dosegnuti, a možda i premašiti, brojke glavnih takmaca na hrvatskom tržištu, Lukšića s oko 1,5 milijardi i Valamar Rivijere s 1,26 milijarde lanjskog prihoda.
Maistra je lani imala ukupan prihod od gotovo 900 milijuna kuna, a u ovoj godini planira rast prihoda, dijelom i zahvaljujući novim investicijama u Rovinju te dizanju prosječne cijene od šest posto. Uz već uloženih više od tri milijarde kuna u turistički biznis, u iduće tri godine Adris planira uložiti dodatnih 1,6 milijardi kuna.v

Komentirajte prvi

New Report

Close