Biznis iza rešetaka: Na namještaju i rakiji zaradili 1,8 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 18. kolovoz 2016. u 11:51
U radionicama je angažirano 32% zatvorenika/Robert Anić/PIXSELL

Valtura proizvodi za Agrolagunu i Podravku. Lepoglava, uz ostalo, tovi svinje za tvrtku iz Ivanca.

Trenutačno je sedam posto zatvorenika radno angažirano izvan kaznionica. Njih 61% posto radi u kaznionicama, na pomoćno-tehničkim poslovima, a ostalih 32% u radionicama odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, primjerice, poljoprivrednoj, metalskoj, grafičkoj i drvno-prerađivačkoj.

Zatvori su inače poput malih tvornica novca generiranog radom zatvorenika za potrebe tih ustanova, a sve više i za tržište, čime se ovom mjerom resocijalizacije prisnažuje i državnoj blagajni, iz koje se namiče 92,62% novca za zatvorski sustav. Prihodi od vlastite djelatnosti pritom iznose 6,16%, nastaju od prodaje proizvoda i robe te pruženih usluga, u čemu najefikasnije kaznionice u Lepoglavi i Valturi surađuju s nizom kompanija. Tzv. ostali prihodi i primici od 1,22% najvećim dijelom su novčani poticaji poljoprivrednim radionicama u kaznionicama, ali i naplate štete od zatvorenika, sufinanciranje i refundacije troškova iz proteklih godina, pokazuju podaci Ministrstva pravosuđa.

To znači da ukupno ostvareni prihodi i primici zatvorskog sustava u prvom polugodištu iznose 237,6 milijuna kuna, što čine prihodi iz državnog proračuna za financiranje redovne djelatnosti u iznosu nešto većem od 220 milijuna, za razliku od čega vlastiti prihodi od prodaje proizvoda i usluga najvećih kaznionica iznose oko 14,6 mil. kn, a ostali prihodi i primici 2,9 mil. kuna.  Najviše vlastite prihode ostvarene ponajprije radom zatvorenika imaju Kaznionica u Lepoglavi – 4,5 milijuna kuna, Kaznionica u Valturi – 4,3 milijuna te Kaznionica i zatvor u Požegi s gotovo dva milijuna. Kaznionica u Glini na taj je način prihodovala 1,3 milijuna, a Kaznionica u Turopolju 664.214 i Kaznionica u Lipovici (Popovači) 479.975.
 

Kaznionica u Valturi od Lepoglave je jača u prihodima od prodaje vlastitih proizvoda, i to mlijeka, mesa, povrća i gnoja, koji su joj ukupno u prvih šest mjeseci donijeli gotovo tri milijuna kuna.  Kupci su, doznajemo,  Agrolaguna, Podravka i Azzri. U tim prihodima sudjeluje i prodaja kamenih frakcija iz tamošnjeg kamenoloma – kupci su tvrtke Vintijan, Vodoprivreda, GP Krk, Munidacomere, Voluntas i Zanitel, ali i proizvodi radno-terapijske radionice, koje kupuju sami zatvorenici te djelatnici Kaznionice. Na uslugama su zaradili oko 1,3 mil. kuna, a dio njih čine i usluge Stanice za tehnički pregled, čiji su korisnici Centar za vozila, HAK, pravne i fizičke osobe kod registracije vozila.

Kaznionica u Lepoglavi, uspješnija u prihodima od usluga, odnosno prodaji pića i pripremi hrane, popravcima i pranju automobila te zamjeni guma, izradi stolica i tovu svinja, tako je inkasirala 2,7 milijuna kuna. Na proizvodima 'made iz Lepoglava', kao što su spavaće sobe, sjedeće garniture, stolovi i stolici, različiti metalni namještaj, ali i na prodaji vlastite proizvodnje vina i rakije, zaradila je 1,8 milijuna kuna. Njezini kupci iz drvnog programa su tvrtke Dalmadom te Seda Plus iz Zagreba i Drvodjelac iz Ivanca za drvne usluge.

Primat Logistika iz Hrvatskog Leskovca, Jedinstvo iz Krapine i Proman iz Zagreba partneri su u metalskom programu, dok Poljoprivrednom poduzeću iz Ivanca pružaju uslugu tova svinja.   Inače, ukupno rashodi cijelog sustava iznose 235,2 milijuna kn, od čega je 75%  trošak za zaposlene, koji iznosi 176,7 mil. kuna, dok su 23% ili 55 mil. kn materijalni rashodi. Prema izvršenju Državnog proračuna, stanje u srpnju, kaznena tijela utrošila su 60% planiranih sredstava rashoda za zaposlene, ali i 90% za materijal i energiju, 80% za usluge, 100% za ostale nespomenute rashode te 80% za ostale financijske rashode. U tom su razdoblju iz vlastitih prihoda podmirila 16 i pol milijuna troškova, od čega njaviše za materijal i energiju, tj. oko 8,5 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close