Mutne prakse privremenog zapošljavanja postaju legalne

Autor: Ana Blašković , 01. srpanj 2014. u 22:01
Vlada je ignorirala pravomoćnu sudsku presudu/Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatske šume potvrdile su nam da ih privremeni radnik stoji 32 kune po satu, a stalno zaposlenog moraju platiti 39,8 kuna.

Podizanjem vremenskog ograničenja privremenog zapošljavanja s jedne na tri godine Vlada je novim Zakonom o radu (ZOR) širom otvorila vrata zapošljavanju preko agencija.

Premda je ministar rada Mirando Mrsić poslao poruku da se rad preko agencija bolje uređuje, njime se zapravo legalizira trenutno široko izigravanje zakona, a radnicima smanjuju prava unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi koja nalaže da svi radnici moraju imati ista materijalna prava. Praksu ušteda ilustriraju i desetine milijuna kuna vrijedni natječaji za javnu nabavu. Grad Zagreb upravo danas zatvara 140 milijuna kuna, odnosno 112 milijuna kuna bez PDV-a vrijednu 'nabavu' privremenih radnika za Zagrebački holding, Vodoopskrbu i odvodnju te GSKG. Hrvatske šume u travnju su imale natječaj vrijedan 33,5 milijuna kuna.

Iako se financiraju javnim novcem, oba naručitelja u dokumentaciji su naveli da se na ustupljenog radnika neće primjenjivati odredbe iz kolektivnog ugovora koji vrijedi za njihove stalne zaposlenike. "Država i javne tvrtke izgravaju zakon da bi se riješile viška radnika, a privremno zapošljavanje koriste za kozmetičke reforme", kaže dobro upućeni izvor s tržišta rada. Hrvatske šume službeno su nam potvrdile da ih privremeni radnik stoji 32 kune po satu, dok stalno zaposlenog moraju platiti 39,8 kuna. U Holdingu kažu da "treba imati na umu da je poslodavac agencija, a ne Zagrebački holding, pa se na radnike ne mogu primjenjivati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora".Zagrebački odvjetnik Denis Bajs, čija je tužba protiv agencija za privremeno zapošljavanje u borbi za ista prava u ožujku okončana pravomoćnim sudskim presudama u korist radnika, ističe da su tako napisani natječaji nezakoniti.

"Natječaj ne može derogirati prisilnu naredbu iz zakona, što je utvrdio i Županijski sud pravomoćnom presudom", kaže Bajs. Osim suda, i Ministarstvo rada izdalo je mišljenje u rujnu 2011. da privremeni radnici po sadašnjem Zakonu imaju ista prava kao i privremeno zaposleni.Novim prijedlogom ZOR-a Vlada reže prava radnika jer precizno definira koji su to drugi uvjeti rada po kojima privemeni zaposlenici ne smiju biti u lošijem položaju od stalno zaposlenih. Bit će to radno vrijeme, odmori i dopusti, zaštita na radu, zaštita trudnica, roditelja, posvojitelja i mladih te zaštita od diskriminacije. Tako će privremeno zaposleni imati istu plaću, ali ne i božićnicu, regres, prigodne nagrade iako praksa pokazuje da se u brojnim slučajevima radi o kolegama koji godinama rade stolicu do stolicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close