Mrsić: Mjere aktivne politike zapošljavanja idu dalje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2014. u 14:21
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da mjere aktivne politike zapošljavanja idu dalje, no uzet je “time-out” u njihovu financiranju dok Hrvatska ne dobije sredstva iz Europske unije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da mjere aktivne politike zapošljavanja idu dalje, no uzet je "time-out" u njihovu financiranju dok Hrvatska ne dobije sredstva iz Europske unije.

Mrsić je time na konferenciji za novinare, nakon što je to na sjednici Vlade učinio premijer Zoran Milanović, opovrgnuo pisanje jednih dnevnih novina da je Vlada ukinula te mjere.

"S obzirom na raspoloživa sredstva u proračunu, što smo rekli i jučer na konferenciji za novinare, nema obustavljanja mjera, one idu dalje, jedino uzimamo time-out u financiranju dok nam se ne oslobode i dođu sredstva iz EU", rekao je Mrsić.

Mjere aktivne politike zapošljavanja obuhvaćaju rad bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo za 1600 kuna), samozapošljavanje i javne radove. Mrsić navodi da je radom bez zasnivanja radnog odnosa obuhvaćeno 19.000 mladih, a još 5000 njih kandidira za ovu godinu.

U ovom trenutku, dok ne isfinanciramo dio onih koje smo primali od 5. studenoga prošle godine do danas, nećemo primati nove zahtjeve, a nakon što to učinimo primat ćemo dalje zahtjeve, rekao je.

Kako je riječ o mjeri koja traje godinu dana, kada iz nje izađe dio korisnika automatski će se sredstva usmjeriti na odobravanje natječaja za nove korisnike.

Prednost će ovoga puta imati realni sektor. "Mjera je, kao što znate, započeta u javnom i državnom sektoru, a onda proširena na realni sektor u kojemu imamo izvrsne rezultate – preko 55 posto mladih koji su bili u realnom sektoru zaposlilo se kod poslodavca kod kojeg su radili pripravništvo", naglasio je Mrsić.

To pokazuje da je mjera učinkovita pa, unatoč kritikama, ide dalje, poručio je Mrsić dodavši da su u proračunu osigurana sredstva za sve koji su mjerom trenutno obuhvaćeni.

Prošle godine, naveo je, mjerom je bilo obuhvaćeno ukupno 53.000 nezaposlenih, a u proračunu je bilo osigurano 511 milijuna kuna.

Ove godine imamo 330 milijuna kuna, tj. 170 milijuna kuna manje. "S obzirom na raspoloživa sredstva, nadam se da će ovaj time-out trajati kratko", dodao je.

S obzirom na veliki interes mladih za rad bez zasnivanja radnog odnosa, kao i lokalne samouprave za zapošljavanje na javnim radovima, Mrsić kaže kako je teško procijeniti koliki je novac potreban da bi se zaposlilo sve zainteresirane.

No, naglašava, ta su sredstva u protekle dvije godine udvostručena – 2011. bilo je 240 milijuna kuna, a prošle godine 511 milijuna kuna.

"Na tom ćemo tragu nastaviti i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati sredstva iz EU, što će dovesti do skoro dvostrukog povećanja sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja", dodao je.

Cilj je, istaknuo je, da se jedan posto državnog proračuna izdvaja za mjere aktivne politike zapošljavanja, što je postotak na razini Europske uniije.

Mrsić ističe da će Hrvatska za provedbu mjere dobiti iz europskog mini socijalnog fonda oko 16 milijuna eura, 340 milijuna kuna koje je već upotrijebila temeljem Garancije za mlade dobit će nazad kao povrat, a još 60 milijuna eura dobit će iz Garancije za mlade kad bude završen proces evaluacije.

Postoji pritisak svih zainteresiranih zemalja članica EU da evaluacija što prije završi, rekao je Mrsić.

Komentirajte prvi

New Report

Close