Mrsić: Inspekcija rada moći će zatvoriti tvrtku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2013. u 12:49
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Inspekcija rada i zaštite na radu od 1. siječnja iduće godine dobiva puno veće ovlasti, uključujući zatvaranje tvrtke zbog nezakonitog poslovanja, rekao je danas Mirando Mrsić te potvrdio kako od početka iduće godine ta inspekcija prelazi u njegovo ministartsvo.

 Inspekcija rada i zaštite na radu od 1. siječnja iduće godine dobiva puno veće ovlasti, uključujući zatvaranje tvrtke zbog nezakonitog poslovanja, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te potvrdio kako od početka iduće godine ta inspekcija prelazi u njegovo ministartsvo.

Nakon utvrđivanja prekršaja, inspektori će izdavati upozorenje poslodavcu.

U slučaju da se utvrđene nezakonitosti ne isprave u roku 8 dana, kazne će biti puno veće nego sada, a kod većih nezakonitosti, moći će i zatvoriti tvrtku, izjavio je Mrsić novinarima nakon otvorenja Sajma poslova upitan za najave reorganizacije inspektorata.

To će, dodao je, uz ostalo omogućiti i novi zakon o inspekciji rada i zaštiti na radu, koji je u fazi izrade, a inspektorima će dati neovisnost i široke ovlasti.

Ocijenio je kako je inspekcija rada i zaštite na radu vrlo važna i izravno vezana uz Zakon o radu, a sadašnjom njezinom neučinkovitošću, kaže, nezadovoljni su i poslodavci i sindikati.

Inspekcija rada i zaštite na radu prelazi početkom godine u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nakon planiranog zatvaranja Državnog inspektorata koji je u proteklih 15 godina kao neovisno tijelo objedinjavao gospodarsku i inspekciju rada te elektroenergetske i rudarske inspektore.

Oko 800 inspektora Državnog inspektorata bit će raspoređeno po ministarstvima, a ministar rada i mirovinskog sustava Mrsić odbacuje nagađanja o značajnim uštedama, te poručuje da im je cilj bio povećanje učinkovitosti, a ne uštede.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Inspektori se ne moraju truditi, tvrtke se same zatvaraju.
A otvaraju se samo ako ima potpora , poticaja, ili novca EU.

Ako se ne varam, objedinjenje je bilo radi povećanja efikasnosti jer su prije toga različite inspekcije prebacivale odgovornost i prilično efikasno “ne radile” svoj posao – i sada se ponovo vraćamo na to jer će biti efikasnije? 🙂 Stalno se nešto mijenja da bi se izbjegao jedini ispravan pristup – nadzor rada i sankcioniranje nerada.

A kako bi bilo da se zakon uredi na način da jedino sanitarna inspekcija i policija/vatrogasci smiju zatvoriti tvrtku? Ostali neka izdaju upozorenja, i drastične kazne.

Kod nas svaki inspektor smije zatvoriti poslovanje, a ima ih svakakvih, od normalnih pa sve do apsolutnih luđaka.

Osim toga na zatvaranje treba postojati mogućnost žalbe. Ne pričam o radu na crno (toga zapravo ima vrlo malo u Hrvatskoj), pričam o maltretiranju državnog inspektora zato što je cijena sa police pala na pod, zato što je kupac skinuo cijenu i stavio na neko drugo mjesto i ostalih nebuloza.

Ja bih se složio s kolegom Laserom, privatno poduzetništvo je nedopustivo. Sve pozatvaraj, a vlasnike po kratkom postupku. Živio drug kim il sung drugi ili kako već.

New Report

Close